jpekker

KNF-Prijs voor Een scout weet de weg

Een scout weet de weg van Sjoerd Niekamp is bekroond met de KNF-Prijs voor beste afstudeerfilm van Lichting 2013 van de Filmacademie. “Een voortreffelijk ingeleefd portret van twee vrienden en van de scoutingclub die hun tweede thuis is”, vond de jury bestaande uit de KNF-leden Leo Bankersen, René van Dam, Luuk Imhann, Joyce Roodnat en Ronald Simons.

De jury was onder de indruk van de quasi-nonchalante maar trefzekere manier waarop de winnende film een bredere betekenis geeft aan iets dat alledaags en herkenbaar is. Het clubhuis staat voor de geheime wereld van de jeugd. Een wereld met eigen genoegens, rituelen en dromen die iedereen, net als Jasper, ooit moet verlaten.

De andere genomineerde films waren Sacred Defense van Nima Mohaghegh (“claustrofobisch, gedurfd en ingedikt tot de essentie”) en Met excuses voor het ongemak van Eva Zanen (“bevalt door zijn radicale vormgeving: strakgespannen en cartoonesk”).

Het zijn stuk voor stuk geslaagde, goed gemaakte films (directeur Bart Römer stak voorafgaand aan de vertoning terecht de loftrompet), maar mijn persoonlijke favorieten zijn het niet. Zowel de documentaires Lokroep van Reber Dosky (over een vader op het Turkse platteland en zijn stadse zoon) en Ik van Jona Honer (een eigenzinnige studie naar de persoonlijkheid), als de branievolle, gevoelige én persoonlijke fictiefilm Cowboys janken ook van Mees Peijnenburg doen mij meer: dat is een prachtig filmpje over vriendschap en schuldgevoel, gemaakt door titaantjes.

De afstudeerfilms van #Lichting2013 zijn later dit jaar nog te zien tijdens het Nederlands Film Festival.