jpekker

Kleine edelstenen

In beeld verschijnt het ene na het andere lezende, bloedmooie meisje. In voice-over mijmert een man met donkerbruine stem: “Als ik weer ’s op een doodgewone dag dwaal door de stad, met al haar parken, pleinen en plekken waar alle mensen alle mensen tegen kunnen komen, rijst steeds opnieuw dezelfde vraag: waarom lezen mooie meisjes boeken in het openbaar? Waarom niet gewoon thuis, of in bed met een kopje thee? In een tuinstoel of op het balkon?

Ik vertel jou je eigen droom is de poëtische titel van het prikkelende filmpje, naar een uitspraak van Desiderius Erasmus. De Nederlandse theoloog en humanist verzamelde meer dan drieduizend Griekse en Latijnse spreuken en korte betogen in zijn Adagia. Het zijn zinnen die tot de verbeelding spreken en te denken geven; zelf noemde hij het ‘kleine edelstenen’.

Vijfhonderd jaar later kozen de filmmakers Mark de Cloe en Jeroen Berkvens er dertig uit voor even zoveel korte films. Op het afgelopen Nederlands Film Festival was de complete reeksgenomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Korte Film.

Berkvens (Jimmy Rosenberg – de vader, de zoon en het talent) maakte tien minidocumentaires (met De Cloe als assistent), onder meer over een mythische motorrijder/waaghals die in 1989 de 35km lange Périphérique rond Parijs rondreed in elf minuten (‘Ik overhandig de fakkel aan het einde van de race); en over de 8-jarige Engelsman Kieron Williamson, een wonderkind wiens schilderijen voor duizenden euro’s de galeries uit gaan (‘Een poëet wordt geboren niet gemaakt). In het Spaanse Buñol filmden ze met een 8mm-camera het jaarlijks tomatensmijtspektakel (‘Je hebt angst waar niets te vrezen valt’).

De Cloe (Het leven uit een dag) maakte twintig fictiefilmpjes (met Berkvens als assistent), veelal in dezelfde poëtische stijl van zijn veelgeprezen Boy Meets Girl Stories, en opnieuw met de beste (aanstormende) Nederlandse acteurs en actrices – van Gaite Jansen en Bracha van Doesburgh tot Robert de Hoog en Rifka Lodeizen.

Sylvia Hoeks is mooi op haar plaats als het meisje in een tolhokje; als ze het wisselgeld teruggeeft, wordt haar hand net iets te lang vastgeklampt door mannen van middelbare leeftijd (Liefde komt met kijken). Matthijs van de Sande Bakhuyzen is indrukwekkend in een telefonische monoloog over zijn overleden vader (En hun kind’s kinderen).

Het leukste filmpje is Lente volgt op winter, een geweldig gemonteerde dialoog tussen een oude, knorrige naaldboom (met de stem van Frank Lammers) en een verliefde, lentegroene loofboom (Michiel de Jong). Het beste filmpje is Aan de rand van het ravijn bloeien de mooiste bloemen, over de volkswijsheid dat je een mooie vriendin nooit voor jezelf alleen hebt. Met geweldige rollen van Samira Maas (Gouden Kalf-nominatie voor Joy) en haar echte vriendje, Sam de Jong, die regie studeert aan de Filmacademie en nog nooit had geacteerd. Het resultaat is een ‘kleine edelsteen’.

Life is Beautiful van Mark de Cloe en Jeroen Berkvens. Dvd-distributie A-film. Prijs 17,99 euro. HUMAN zendt de filmpjes vanaf 2 oktober uit.