jpekker

Kippenvel bij Wes

wes2

Deze week presenteert Lichting 2009 van de Nederlandse Film en Televisie Academie zijn afstudeerfilms. In uiteenlopende genres; van een aflevering van een televisieserie en een animatiefilm tot een vormexperiment en een egodocumentaire.

De 64 studenten van Lichting 2009 maakten veertien films die staan als een huis. Ze laten stuk voor stuk zien was de studenten kunnen én wat ze willen. De allerbeste is Wes van de Rotterdammer Peter Hoogendoorn, die in de Feyenoord-jeugd voetbalde en acteerde voordat hij films ging maken. Met Wes vertelt hij min of meer zijn eigen verhaal, over een Rotterdams jochie van een jaar of elf dat door zijn vader naar een voetbalkamp wordt gestuurd terwijl zijn moeder op sterven ligt.

In een kale, registrerende stijl die doet denken aan het werk van de Dardennes toont Hoogendoorn de innerlijke strijd van Wesley, die grandioos wordt ‘gespeeld’ door de debuterende Wesley Rietkerken. Die vonden de makers tijdens een voetbalkamp, dat ze volgden tijdens de research. Hoeveel castingrondes er ook volgden, niemand was volgens regisseur Hoogendoorn beter dan het Rotterdamse branieschoppertje van Spartaan ’20.

Het mooist is het slot. Wes heeft een nacht door het bos gedwaald en als hij ‘s ochtends bij het voetbalkamp arriveert ziet hij het busje van zijn vader staan. Wesley rent wag, zijn vader rent achter hem aan. Een worsteling gaat over in een onhandige, hartverscheurende omhelzing. ‘Héé mannetje. Goser’, zegt zijn vader. Verder niks, geen uitleg van wat toch wel duidelijk is. Kippenvel. Van Peter Hoogendoorn gaan we hopelijk nog veel horen.

De afstudeerproducties van Lichting 2009 zijn t/m zaterdag 27 juni te zien in de Filmacademie in Amsterdam. Het programma staat op de site van de Filmacademie. De films zijn later dit jaar ook te zien tijdens het Nederland Film Festival in Utrecht, én op de buis, onder de noemer Filmlab.