jpekker

Kiezen uit 48 ‘gevarieerde’ filmposters

Angst en Nothing Personal: over het hoofd gezien voor de Film Poster Award.

Angst en Nothing Personal: over het hoofd gezien voor de Film Poster Award.

Naast de Cinema.nl Afficheprijs is er nog een tweede afficheprijs: de Film Poster Award van de TV Krant. ‘De enige echte publieksprijs’, aldus de redactie. Hoezo eigenlijk? Ook in dit geval wordt er een voorselectie gemaakt: ‘TV Krant heeft alle Nederlandse filmmaatschappijen gevraagd hun mooiste posters van 2009 te nomineren. Uit al die inzendingen kozen wij dertig posters en daarnaast nomineerde de redactie nog eens achttien exemplaren uit de overige posters van dit filmjaar’. (Als ik het goed begrijp is dat dus een selectie uit de posters die door de distributeurs zelf niet goed genoeg werden geacht.)

Er kan worden gestemd op 48 ‘gevarieerde’ filmposters. De redactie noemt het opvallend dat er veel Nederlandse speelfilms tussen zitten: vijf maar liefst. Twee daarvan waren eerder al genomineerd voor de Cinema.nl Afficheprijs (die uitsluitend is bedoeld voor Nederlandse filmposters): De storm en De laatste dagen van Emma Blank. Drie andere waren nog niet klaar voor de afgelopen editie van de Cinema.nl Afficheprijs en dingen pas volgend jaar mee (De hel van ’63, Terug naar de kust en de fraaie poster van Zonder pardon). Er kan dus worden gesteld dat er sprake is van enige consistentie, wat nog eens wordt onderschreven door het feit dat de poster van Oorlogswinter, die vorig jaar werd bekroond met de Film Poster Award, dit jaar ook was genomineerd voor de Cinema.nl Afficheprijs.

Er zijn echter ook in het oog lopende verschillen: de posters van Nothing Personal en de Angst, die eerder dit jaar wél in aanmerking kwamen voor de Cinema.nl Afficheprijs, zijn geen kandidaat voor de Film Poster Award.

Zowel Nothing Personal als Angst is uitgebracht door Cinema Delicatessen, waarvan geen enkele filmposter in aanmerking komt voor de Film Poster Award. Is deze distributeur eigenlijk wel aangeschreven door de redactie? Of hebben ze niet de moeite genomen om posters in te sturen? Of zijn ze gewoon niet goed genoeg bevonden?

Breng je stem uit op de Film Poster Award.