jpekker

Kauwboy naar de Oscars

Kauwboy van regisseur Boudewijn Koole is de Nederlandse inzending voor de Academy Awards in de categorie Best Foreign Language Film. De speelfilm werd uit 22 aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie, bestaande uit afgevaardigden van filmbrancheverenigingen en -organisaties als Dutch Directors Guild, Muziekinstituut Multimedia, Netwerk Scenarioschrijvers, Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers, Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival; VERS – Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers, Nederlandse Vereniging van Cinematografen, Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, Filmproducenten Nederland, Vereniging Constructief Audio, Vereniging Crewbelangen en EYE Film Instituut Nederland. Ik heb dit jaar namens de Kring van Nederlandse Filmjournalisten gestemd.

Kauwboy is het speelfilmdebuut van Koole, die het scenario samen met Jolein Laarman schreef. De film is geproduceerd door Waterland Film, in coproductie met de NTR. De film ging in februari in wereldpremière tijdens het Internationale Filmfestival van Berlijn (in de competitie Generation Kplus), waar hij direct de prijs voor de beste debuutfilm van het Gesellschaft zur Wahrung der Film-und Fernsehrechte en de Grote Prijs van het Deutsches Kinderhilfswerk won. Sindsdien is Kauwboy wereldwijd bekroond met onder meer de European Film Academy’s Young Audience Award, de Juryprijs voor Beste Europese Jeugdfilm (ECFA Award) en de Film & Kino Award op het Noorse Kristiansand International Children’s Film Festival, de prijs voor Beste Film en Beste Acteur op het Brasilia International Film Festival en op het Tokyo Kinder Film Festival de International Jury’s Grand Prix.

Kauwboy, 18 april uitgebracht door BFD, trok inmiddels al meer dan 20.000 bezoekers en is nog altijd te zien in de Nederlandse filmhuizen.

De Oscarnominaties worden bekendgemaakt op 15 januari 2013, de -uitreiking is 24 februari.