jpekker

Jeroen Zijlstra wint eerste Cultuurprijs Noord

Noord

Jeroen Zijlstra heeft de eerste Cultuurprijs Noord gewonnen. De componist, liedjesschrijver, bandleider en trompettist kreeg de prijs maandagavond in M-Lab uit handen van Ferry Kesselaar, voorzitter van de Adviescommissie Kunst en Cultuur Amsterdam Noord. De andere genomineerden waren fotograaf Jitske Schols, choreograaf en danser Bryan Druiventak, cineast Sam de Jong, en Saskia Noordhuis, beeldend kunstenaar en oprichter van Noordjes Kinderkunst.

De prijs bestaat uit 7.500 euro en een speciaal, op maat geschreven gedicht van Thomas Möhlmann. Het is de bedoeling dat de Cultuurprijs Noord volgend jaar opnieuw wordt uitgereikt, door een nog nieuw te vormen adviescommissie.

“Een singer-songwriter en trompettist, die zingt in de traditie van Nederlandse grootheden als Ramses Shaffy,  Cornelis Vreeswijk en Alex Roeka, met soms een vleugje Tom Waits en Jaques Brel”, oreerde Kesselaar tijdens de geslaagde avond. “Zijlstra’s thema’s zijn het water, de zee, de melancholie, de liefde en de stad. Vaak bezingt hij ons domein: Noord-Holland, Amsterdam, Amsterdam Noord. Zijn werk is van hoge kwaliteit, met een ijzersterk muzikaal concept, dat uniek is door zijn vitaliteit en ongebondenheid, en wars is van conventies. Met een professionele band die al twintig jaar samenspeelt. Zijn cd’s zijn allemaal anders, maar onveranderd goed.”