jpekker

“Je bent hier niets. Helemaal niets”

In de hypnotiserende, aan de Italiaanse meester Michelangelo Antonioni én Gustave Courbet vermaarde schilderij L’origine du monde refererende openingsscène van The Invader wandelt het Belgische topmodel Hannelore Knuts poedelnaakt over het strand als ze plots een aantal in levensnood verkerende Afrikaanse vluchtelingen ziet aanspoelen.

Wat volgt is een intense, stijlvaste kruising tussen sociaal drama, wraakfilm en Lynchiaanse trip, waarin het aardse paradijs de hel blijkt voor een van hen, Amadou. In een spookachtig Brussel gaat de uit zwart ivoor gehouwen man illegaal aan de slag op een bouwwerf; “Je bent hier niets. Helemaal niets”, krijgt hij direct te horen van zijn louche baas.

The Invader is het speelfilmdebuut van de Vlaamse videokunstenaar en kortfilmmaker Nicolas Provost, die op het filmfestival van Gent werd onderscheiden met de Jo Röpke Award voor jong Vlaams Filmtalent en in Genève op het Cinéma tous écrans werd bekroond als beste regisseur. Ook het camerawerk van Frank Van Den Eeden verdient lof, net als de glansrol van Isaka Sawadogo, die zeer overtuigend meandert tussen slachtoffer en geweldenaar. Gaat dat zien; veel beter krijg je ze niet te zien dit jaar!