jpekker

I am not doing anything until I feel the need, aldus Joanneke Meester. I need not feel anything until I am doing it, riposteert Gabriel Lester.

I am not doing anything until I feel the need 01_foto Marijke Meester

Kunstenaar Joanneke Meester vroeg 365 collega’s een bijdrage te leveren aan haar scheurkalender I am not doing anything until I feel the need. Per mail: “Het is de bedoeling dat je een werk maakt waarin je de zin I am not doing anything until I feel the need verwerkt” schreef ze. “Of een reactie op deze zin. Of een persoonlijke interpretatie van de zin omgezet in een beeld.”

De kalender is te koop in vrijwel alle museumwinkels en boekwinkels in Nederland, inclusief de Bijenkorf. De meeste originele werken zijn nu te zien in tien vitrines op de 2e en 5e etage van de Oba op het Oosterdokseiland en in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank.

Er zijn prachtige mini-schilderijtjes van Ina van Zyl, Philip Akkerman, Paul Nassenstein en Thijs Janssen, dito tekeningen van Ron Amir en Rik Smits, en foto’s van Popel Coumou en Annaleen Louwes. Jop Vissers Vorstenbosch en Ronald Ophuis maakten foto’s van hun schilderijen. Jikke van Loon kleide een poppetje van een blote vrouw die op haar rug ligt met haar benen vrolijk in de lucht. In de kalender staat een foto, in de Kunstruimte staat de installatie.

Van Gabriel Lester is de mail te zien die hij Meester retour stuurde:

Dag Joanneke
Dit is mijn bijdrage (die stuurde ik lang geleden al).
I need not feel anything until I am doing it.
Graag zou ik twee kalenders hebben. Kan dat AUB?
Groet,
Gabriel Lester

De bijdrage van Lester is een enkele zin; een variatie op de regel die Meester hem had gemaild. Hij is niet de enige die zich er zo vanaf maakte; ook Navid Nuur en Alex Farrar kozen voor een visualisatie van hun e-mail-correspondentie met Meester. “I like the irony”, aldus Farrar.

I am not doing anything until I feel the need 02_foto Marijke Meester

Meester (Purmerend 1966) baarde in 2004 opzien met een minipistooltje gemaakt van een stuk huid uit haar eigen onderbuik – een beladen statement over de kwetsbaarheid van de mens in relatie tot geweld.

In het werk dat ze sindsdien maakt, speelt taal een almaar belangrijker rol. Zo maakte ze de metersgrote collage Tate Modern Here I Come! Imagination is more important than knowledge: Einstein. Dat was natuurlijk ironie, maar toch ook haar stellige overtuiging.

Begin 2013, toen ze dicht tegen een burn-out aan zat en ze zich verbaasde over de ongelooflijke hoeveelheid dingen die ze zichzelf iedere dag weer oplegde of liet opleggen, formuleerde Meester de frase I am not doing anything until I feel the need. Die staat op het voorblad van de kalender, en tevens op 1 januari. In veelkleurige letters gemaakt van strookjes tape.

Zo zijn er meer talige werkjes, onder meer van Hans Aarsman, Martijn Engelbregt, Job Koelewijn en Kim van Norren. Helmut Smits tekende een Nike-swoosh en schreef er ‘Don’t do it’ boven, Boukje Janssen borduurde het woord ‘Silence’ met gouddraad. Voormalig stadsdichter F. Starik antwoordde Meester dat hoe langer hij erover nadacht, des te meer het idee hem ging tegenstaan. “Enerzijds moet ik beweren / dat ik pas in beweging kom / als iets me echt raakt / anderzijds moet ik bewegen / omdat jij me dat vraagt. // Dus draai ik je om en beslaat / mijn bijdrage uit innerlijke noodzaak / een lege pagina. Ernaast krabbelde hij een leeg kader.

Samen vormen de 366 kunstwerken een fraaie staalkaart van een generatie kunstenaars. De scheurkalender is een bijzonder conceptueel kunstwerk dat naadloos past in Meesters oeuvre.

De scheurkalender kost € 19,99, en is ook online te bestellen. Tentoonstelling in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank, Westeinde 1, t/m 25/11 op werkdagen op afspraak.

Farrar

Hé, ik zit in de mailbox van Alex Farrar…