jpekker

Holland Festival 2024

De kunstredactie van Het Parool maakte een bijlage over het 77ste Holland Festival, die hier te downloaden is.

In de zomer van 1947 werd onder de noemer ‘High Arts in the Low Lands’ in Amsterdam en Den Haag een festival georganiseerd dat muziek, theater en beeldende kunst samenbracht. De Tweede Wereldoorlog lag nog vers in het geheugen; door nationale en internationale kunst naast elkaar te laten zien, moest de aandacht weer op internationale samenwerking en uitwisseling komen te liggen. Initiatiefnemer Henk Reinink hoopte dat ‘met vereende krachten iets grootsch tot stand gebracht kan worden’.

Iets groots werd het: het Holland Festival groeide uit tot het belangrijkste internationale podium- kunstenfestival van Nederland. En de urgentie van het festival lijkt de laatste jaren alleen maar groter geworden.

De 77ste editie opent 6 juni met Rite of Spring, een programma dat is samengesteld door het Holland Festival met de Braziliaanse (theater)regisseur Christiane Jatahy en de Griekse beeldend kunstenaar en regisseur Evangelía Kranióti. Kranióti maakte een film bij Igor Stravinsky’s geruchtmakende Le sacre du printemps; Music in Common Time van de Amerikaanse componiste Caroline Shaw vormde de basis voor een nieuwe film van associate artist Jatahy. Beiden willen ons met hun beelden aan het denken zetten over misstanden in de wereld.

Jatahy vraagt in haar werk voortdurend aandacht voor gemarginaliseerde groepen en hun verhalen die gezien en gehoord moeten worden. Zij was al twee keer eerder present op het Holland Festival, in 2015 met haar hedendaagse Tsjechov-bewerking What if they went to Moscow, een jaar later met The Walking Forest, een theater-video-installatie waarin ze, geïnspireerd op Shakespeares Macbeth, de vraag stelt wat er zou gebeuren als de wrede koning Macbeth nu aan de macht zou zijn in Brazilië.

Net als Anohni, de associate artist van vorig jaar, lijkt Jatahy een gouden greep; ze is overal aanwe- zig, in bijna alle disciplines. Een goed voorbeeld is Crossings, waarin ze in het Nelson Mandelapark en het Noorderpark in gesprek gaat met kunstenaars, activisten en andere Amsterdammers om
te onderzoeken hoe zij ‘thuis’ definiëren – een zeer belangrijk thema in Jatahy’s omvangrijke oeuvre. Gericht op het maken van verbinding en het creëren van ruimte voor dialoog. Zoals het hele Holland Festival.

We hopen dat deze speciale bijlage ertoe bijdraagt dat u zich zult laten verwonderen, van 6 tot en met 29 juni, op 21 locaties in heel Amsterdam.