jpekker

Holland Festival 2023

Het 76ste Holland Festival opent donderdagavond 1 juni in Theater Amsterdam – in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden – met de voorstelling Drive Your Plow Over the Bones of the Dead, geregisseerd door Simon McBurney naar het boek van Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk.

De rest van de maand zijn er op twintig verschillende locaties in Amsterdam veertig producties te zien, van theater, dans, muziek en muziektheater tot multidisciplinaire vormen en cross-overs met beelden- de kunst, fotografie en film. Met negentien voor het Holland Festival nieuwe makers, van wie er vijf nog niet eerder in Nederland hebben opgetreden.

Want ook deze editie mogen er weer tal van grote, gevestigde namen naar Amsterdam komen – Tan Dun, Laurie Anderson, Susanne Kennedy, Julian Rosefeldt, Ed Atkins, Romeo Castellucci en ‘associate artist’ Anohni. De kernwaarden van het Holland Festival zijn artistieke ver- nieuwing, innovatie en experiment. Het festival toont grensverleggende voorstellingen van makers van over de hele wereld en nieuwe ontwikke- lingen binnen de podiumkunsten die nergens anders in Nederland te zien zijn.

Dit jaar debuteren onder anderen de Mexicaanse kunstenaar Lukas Avendaño (met het danswerk Lemniskata), de Amerikaanse schrijver Adrienne Maree Brown (To Feel A Thing: A Ritual For Emergence, een muzikaal ritueel gebaseerd op haar boek Emergent Strategy) en de Poolse regisseur, videokunstenaar en raver Łukasz Twarkowski (Respu- blika, een rave met technomuziek, film, theater en beeldende kunst).

Mijn advies: laat u vooral verrassen door de theatergrootheden van de toekomst. Heel veel risico loopt u niet. Immers, Simon McBurney mag dan al enige jaren een favoriet van vele festivalgangers zijn, ook hij stond ooit voor het eerst op het Holland Festival. (Quizvraag: wanneer? Antwoord: in 2007 met A Disappearing Number.) Deze editie is hij er voor de zesde keer.

De kunstredactie van Het Parool maakte een bijlage over het 76ste Holland Festival, die hier te downloaden is.