jpekker

Hoe kunst de liefde bevordert

Een liefdesverklaring in licht spread 2

Liefde in de Stad begon een jaar of tien geleden als een onderzoek naar ‘liefdesbevorderende kunst’ in de openbare ruimte. Kunstenaars als Martijn Engelbregt, Theun Mosk, Arno Coenen en DUS architects kregen de opdracht een werk te vervaardigen in de openbare ruimte in Amsterdam. Zeventien, vaak tijdelijke, kunstwerken zijn nu samengebracht in een fraai vormgegeven boek over kunst, de liefde, Amsterdam en zijn bewoners – ik zou willen dat ik het zelf verzonnen had.

De meeste projecten kende ik wel, ik heb alleen nooit een verband gelegd tussen

het moderne schuttersstuk van Arno Coenen, het geknakte bankje van Edwin Spier en de über-romantische neon ‘Ik hou van je’ van Leonard van Munster.

P1050563

En ik wist ook niet dat mijn hardloopmaatje Dirk Jan Roeleven zijn vrouw ten huwelijk heeft gevraagd in het kunstwerk Full Llove Inn van Federico D’Orazio, een gestripte Opel Kadet op metershoge palen, met een comfortabel ingericht interieur dat zes weken dienst deed als extra hotelkamer van het Lloyd Hotel. Het verblijf in de kamer was gratis; gasten konden maximaal één nacht reserveren en mochten geen last hebben van hoogtevrees.

“Ik had alle registers opengetrokken: de auto van binnen met hartjes versierd, een mixtape gemaakt, hapjes en liefdeslikeur (‘Volmaakt Geluk’) geregeld en zat op de dag zelf te wachten op mijn vriendin, die ik hoog boven vanuit de auto aan zag komen fietsen. […] Toen ze uiteindelijk schoorvoetend via de kofferbak de auto binnenklom zette ik Johnny Cash op (‘Rose of my Heart’) en vroeg ik haar ten huwelijk.”

Dat Dirk goed kan vertellen, wist ik dan weer wel…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik vreesde even dat het boek een eindpunt markeert, maar dat is gelukkig niet het geval. De initiatoren Lisa Boersen en Jeldau Kwikkel zijn bezig met een nieuw kunstwerk voor komend jaar. Het werk Pas de Deux van Laurent de Wolf, een beeld van een dansend paar dat wordt aangedreven door de wind dat eerder op de Hortusbrug stond, zal deze zomer waarschijnlijk bij de Tolhuistuin geplaatst worden.

Liefde in de Stad. Onder redactie van Anneloes van Gaalen, vormgegeven door Lilian van Dongen Torman. 80 pagina’s, €15,00; te koop via paradisowinkel.nl.