jpekker

Hilarische rollercoaster van klei

‘BUITengewoon grappig’. De pay-off in chocoladeletter op het Nederlandse affiche van de nieuwste Aardmanproductie De piraten! – Alle buitenbeentjes aan dek doet het ergste vermoeden. BUIT. Goh. En op het origineel was het niet veel gevatter (It’s a plunderful life).

Als de film dan ook nog met horten en stoten op gang komt, en blijkt dat Karin Bloemen haar stem heeft geleend aan de Britse Queen Victoria anno 1837 lijkt De piraten!, ondanks de lengte van 88 minuten, een lange zit te worden. Maar dan opeens komt de vaart komt erin – en hoe! –, worden de dialogen gevatter en gaan de krukkenpiraten het spetterende avontuur tegemoet dat je van de makers van wervelende klei-animatiefilms als Chicken Run (2000) en Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (2005) mag verwachten.

In De piraten!, geregisseerd door Aardman-oprichter Peter Lord en Jeff Newitt naar een script dat Gideon Defoe baseerde op zijn eigen boeken, doet de klungelige Piratenkapitein voor de zoveelste keer mee aan de Piraat van het Jaar-verkiezing. De concurrentie is enorm, zelf heeft hij in al die jaren alleen een vaantje gewonnen voor de leukste grap over een inktvis. Als het opnieuw niks lijkt te worden met het doorklieven en plunderen, wil de Piratenkapitein zijn langzwaard aan de wilgen hangen en maakt hij plannen om dan maar babykleertjes te gaan ontwerpen. Dan stuiten ze op Charles Darwin en zijn Beagle.

Wat volgt is een hilarische rollercoaster vol kleine, vileine grapjes en anachronismen, absurdistische situaties en wonderlijke ontmoetingen. De stop-motion klei-animatie is geweldig – alleen de baard van de Piratenkapitein is al een bezoek aan de bioscoop waard –, de computeranimatie van de zee en de ontploffingen spectaculair, en de 3D subtiel.

Ook de soundtrack is fijn, met uiteenlopende nummers als London Calling van The Clash en een hilarische uitvoering van Richard Strauss’ Also Sprach Zarathustra. En misschien wel het allerbelangrijk: ondanks de ogen als pingpongballetjes weten de Piratenkapitein en zijn bemanning nog te emotioneren ook. Piraten! is topamusement (BUITengewoon grappig, zou je ook kunnen zeggen), uitermate geschikt voor jong én oud – weliswaar niet vanaf de allereerste seconde, maar wel tot en met de allerlaatste credit.

De film wordt in de Nederlandse bioscopen uitgebracht in vier versies: in 2D en 3D, in de originele versie, met de stemmen van onder anderen Hugh Grant, Imelda Staunton, Salma Hayek en Jeremy Piven, en in een Nederlands nagesynchroniseerde versie met de stemmen van Daniel Boissevain, Mark van Eeuwen, Karin Bloemen en Nicolette Kluijver.

Deze recensie is geschreven voor cinema.nl.