jpekker

5e Parool Film Fest. opent met I Am Zlatan

Het vijfde Parool Film Fest. is van donderdag 28 t/m zondag 31 oktober. De filmredactie van het Parool maakte een bijlage, die hieronder als pdf te downloaden is, en ik schreef een voorwoord.

Elk nadeel heb z’n voordeel, zoals de grote Amsterdamse filosoof Johan Cruijff al zei; zo ook het feit dat het Parool Film Fest zijn eerste lustrum pas een jaar later dan gepland kan vieren. Want nu kunnen we openen met I Am Zlatan, waarin twee van mijn grote passies samenkomen: (film)kunst en Ajax.

Jens Sjögrens biopic, naar de gelijknamige bestseller van David Lagercrantz, begint op het trainingsveld van Ajax en eindigt met Zlatans goal tegen NAC. Dat wonderdoelpunt leverde hem een droomtransfer naar Juventus op. En mij, en het gros van de Ajaxfans, een enorme kater.

Ik was – en ben – fan van het onbegrepen genie Zlatan. Dus toen ik in het najaar van 2002 ontdekte dat hij een hoofdrol vertolkte in The Way Back – True Blue 2, een documentaire over de Zweedse voetbalclub Malmö FF, die te zien was op het documentairefestival Idfa, diende ik een verzoek in bij de persafdeling van Ajax om hem te interviewen.

Dat werd gehonoreerd, met dank aan Saar van Bueren, de dochter van Volkskrant-icoon Peter van Bueren, die destijds perschef van Ajax was. Ik kreeg tien minuten, na afloop van de persconferentie in de aanloop naar Ajax’ Champions Leaguewedstrijd in en tegen Valencia.

Zlatan, hij was net 21, had waarschijnlijk al te horen gekregen dat hij (opnieuw) niet in de basis zou beginnen; hij was niet te genieten en antwoordde vooral met ja en nee, murmelend. Wel vertelde hij dat hij niet naar de vertoning op Idfa zou gaan, want ‘het is een documentaire over Malmö. Geen film over Zlatan’. “Ze volgen een speler van Malmö, maar hoe ik echt ben wordt niet duidelijk. Misschien gebeurt dat wel als er nog eens een film over mij
wordt gemaakt. Dan verdien ik er ook nog wat aan.”

Die film is er nu. En hij wordt vertoond op het vijfde Paff. Heel misschien komt Zlatan wel even kijken in Amsterdam – en anders belooft het ook een fantastisch festival te worden!

NB: Zlatan viel daags nadat ik hem sprak in de 59ste minuut in voor Jari Litmanen en maakte vlak voor tijd de 0-1. Tot een ‘wonder van Valencia’ kwam het overigens net niet; in blessuretijd maakte Angulo nog de terechte gelijkmaker.