jpekker

Het Van Gogh Museum vernieuwt 5: Sanne Remmerswaal over de speciale vrijdagavonden

vrijdag01

Het Van Gogh Museum presenteert zijn vaste collectie in een compleet nieuwe opstelling, waarin de ontwikkeling van Van Gogh als kunstenaar centraal staat. In de vijfde aflevering van een serie over het vernieuwde museum vertelt Sanne Remmerswaal over de speciale vrijdagavonden.

“Van Gogh was een verbinder. Hij wilde een kunstenaarskolonie starten in dat gele huis,  maar hij was veel te eigenzinnig om mee samen te werken. Op de vrijdagavonden laten we zijn droom alsnog uitkomen. We verbinden verschillende generaties en tijdperken, hoge en lage cultuur.”

Al tien jaar presenteert het Van Gogh Museum iedere vrijdagavond een speciaal programma voor jongvolwassenen van 18 tot 35 jaar. “Maar je mag ook 53 zijn. “Het gaat om een state of mind”, aldus ‘programma-manager vrijdagavonden’ Sanne Remmerswaal. “Het is een mooie start van je weekend!”

vrijdag02

Er zijn optredens van veejays en dj’s, er is een cocktailbar en er zijn gratis rondleidingen, toegespitst op een jong publiek. “Dat blijkt vooral uit onze visible thinking-aanpak” meent Remmerswaal, “een op Harvard ontwikkelde onderwijsmethode die leunt op het principe dat mensen veel sneller iets oppikken als je ze prikkelt goed te kijken. Het biedt onze bezoekers ook allerlei eye openers als ze tijdens deze rondleidingen met elkaar in gesprek raken over wat ze zien in een kunstwerk.”

En iedere week staat er weer iets anders op het programma: variërend van literatuur en poëzie, fashion, theater, moderne dans, performance kunst en (interactieve) filmvertoningen tot bands als De Staat en singer-songwriters als Eefje de Visser. Kunstenares Alexandra Duvekot is bij De aardappeleters komen vertellen over het gevoelsleven van groenten. “We zoeken naar spannende kunstenaars die heden ten dage nog steeds geïnspireerd worden door Vincent van Gogh. Van Gogh staat natuurlijk symbool voor de emblematische kunstenaar; de kunstenaar met het heilige vuur, het heilige moeten. Hij was licht wereldvreemd, omdat hij zo voor zijn kunst wilde gaan. Ik ben op zoek naar acts die daarbij aansluiten.”

vrijdag00

Aldus kwam Remmerswaal bijvoorbeeld terecht bij singer-songwriter Lucky Fonz III. “Ik denk dat hij ook geen ander beroep kan uitoefenen dan dat van mooie liedjesschrijver. Voor ons heeft hij in ieder geval een prachtig liedje geschreven. Als inspiratiebron gebruikte hij een interview met een van onze restauratoren, waarin stond dat de muren in Van Goghs schilderij De slaapkamer vroeger waarschijnlijk niet blauw maar paars zijn geweest. Dat bracht hem op de kleur blauw als gevoelsstemming en dat de restaurator eigenlijk een psychologe was die het veranderde gemoed van het schilderij duidde. Ik vind dat prachtig. En ik hoop dat zo’n vertaalslag ervoor zorgt dat iemand die sinds de middelbare school niet meer in het Van Gogh Museum is geweest omdat hij alles wel gezien denkt te hebben weer op een frisse manier naar zijn werk gaat kijken.”

Deze maand is het thema van de vrijdagavonden ‘Tickle your senses!’ en staat er een toneelstuk geprogrammeerd dat alle zintuigen prikkelt: Waar het leven overheen is gegaan – Van Gogh en de liefde van TG Turner. “Het is geïnspireerd op Van Goghs brieven. Daaruit weten we dat hij erg hield van de pure, onopgesmukte mens; hij was totaal idolaat van boeren, die volgens hem letterlijk dicht bij de natuur stonden. En hij is tot over zijn oren verliefd geweest op een prostituee die al een kind had – waar het leven dus overheen is gegaan, in zijn eigen terminologie. Het stuk geeft een nieuwe kijk op Van Goghs liefdesleven. De acteurs voeren je langs verschillende zinnenprikkelende facetten van de liefde; je kunt kunst ruiken, proeven, voelen…”

vrijdag03

Op een goeie vrijdagavond komen er meer dan 1200 bezoekers naar het Van Gogh Museum. “Maar daarbij zijn ook buitenlandse toeristen die Amsterdam in drie dagen doen en het dan heel fijn vinden dat wij op vrijdagavond geopend zijn.” Met een lach: “Die komen dan vragen of de muziek wat zachter kan. Overdreven hard staat die trouwens niet: bij meer dan 80 decibel trilt de verf los.”

Tickle your senses!, met Van Gogh en de liefde, Van Goghs kunst op de tast en VJ VeeMee & Läserworst. Vanaf 18.30 uur in de centrale hal van het Van Gogh Museum.