jpekker

Het Sochi Project van Rob Hornstra en Arnold van Bruggen moet ook de Dutch Doc Award winnen!

foto 1-36

In een bovenzaal van het Tropenmuseum zijn nog t/m 6 juli de 34 projecten te zien die op de longlist van de Dutch Doc Award zijn terechtgekomen. Die longlist wordt samengesteld op basis van voordracht, niet via open inzending. Fotografen mogen zelf niks insturen, maar kunnen hun projecten wel onder de aandacht van de deskundigen brengen; de namen van de deskundigen die de longlist samenstellen zijn namelijk openbaar.

Zes van de 34 projecten zijn door een vakjury op een shortlist gezet: Club Donny van Samira Ben Laloua, Frank Bruggeman en Ernst van der Hoeven; het Sochi Project van Rob Hornstra en Arnold van Bruggen; Only in Burundi van Anaïs López en Eva Smallegange; Belgische Herfst van Jan Rosseel; NL van Bert Verhoeff en het FAS-project van Allard de Witte en Joost Bos.

foto 3-12

Met deze nominaties meent de jury ‘een mooie dwarsdoorsnede’ te hebben geselecteerd van het beste dat er op het gebied van de Nederlandse documentaire fotografie in 2013 is verschenen; van beginnend tot bewezen talent en van multimediale presentatie tot magazine. Maar het boek blijft het belangrijkste medium waarin documentaire fotografie projecten gestalte krijgen, meldt de jury, die het opvallend noemt dat de meerderheid van de nominaties bestaat uit samenwerkingen, die de projecten meer diepgang en gelaagdheid geven.

Hoe dan ook; ik mis op de longlist Ons Dagelijks Brood van Henk Wildschut, maar die schijnt zich zelf te hebben teruggetrokken omdat hij in het bestuur van Dutch Doc zit en niet wilde dat er een geurtje aan de nominaties zou komen. En een aantal longlisters (Ti van Koos Breukel en Roy Villevoye; Border Theories van Elian Somers; Via PanAm van Kadir van Lohuizen, hoewel dat vorig jaar toch ook al genomineerd was?!) had wat mij betreft op de shortlist gemoeten; het gaat toch niet om een representatieve dwarsdoorsnede!? Het gaat toch gewoon om de beste projecten?

foto 2-28

Dinsdag 10 juni wordt in het Tropenmuseum bekendgemaakt wie de Dutch Doc Award 2014 à 20 duizend euro wint, en daarmee als vijfde aansluit in het enigszins curieuze rijtje Jeroen Kramer, Henk Wildschut, Paulien Oltheten en Jacqueline Hassink.

Het publiek mag deze editie ook stemmen. Met de ondoenlijke criteria in mijn achterhoofd – het auteurschap, het onderzoek, het gekozen onderwerp, het engagement en het experiment en, last but not least, of het project weet te raken – kies ik voor het onvolprezen, al meermaals bekroonde Sochi Project. Dat is geen originele keuze, maar een logische voor kwaliteit.