jpekker

Het slechtste voetbal van de wereld

url-5

Geen zin in het miljoenenbal dat Champions League heet? Ga naar The Other Final! Nadat het Nederlands Elftal eind 2001 de poulewedstrijd tegen Ierland had verloren en daardoor het WK in Japan en Zuid-Korea misliep, bedacht Matthijs de Jongh van het communicatiebureau KesselsKramer het plan voor The Other Final: op dezelfde dag dat in Japan de WK-finale op het programma stond, 30 juni 2002, wilde hij de twee slechtste nationale elftallen van de wereld tegen elkaar laten spelen.

De website van de wereldvoetbalbond leerde hem dat het elftal van Montserrat, een door vulkaanuitbarstingen geteisterd eilandje in de Caraïben, ’s werelds laagst geklasseerde was (203e met 9 punten). Bhutan, het boeddhistische koninkrijk in de Himalaya, nam de voorlaatste positie in op de ranglijst (202e met 13 punten). Per fax werden de voetbalbonden op de hoogte gesteld van het plan.

The Other Final is het enthousiasmerende verslag van het evenement in de Bhutaanse hoofdstad Thimphu, dat tegenwicht moest bieden aan het commerciële circus rond de échte finale. Rondom het knollenveld staat geen enkel reclamebord.

Johan Kramer, directeur van KesselsKramer, volgt de voorbereidingen van beide teams (spelers worden ziek, de ene bondscoach komt te overlijden, de andere wordt ontslagen), laat zien welke (bescheiden) rol voetbal speelt in Bhutan en Montserrat, vertelt over de landen en culturen en introduceert een aantal spelers en hotemetoten.

De president van de voetbalbond van Bhutan zegt dat hij vrede en harmonie oneindig veel belangrijker vindt dan winnen. Na afloop van de wedstrijd delen de aanvoerders één beker: de doormidden gezaagde ‘Other Cup’.

Er waren vage plannen voor een revanche-wedstrijd. Mocht het er nog van komen, dan gaat de wedstrijd niet meer tussen de twee laagst geclassificeerde landen. Montserrat staat welliswaar nog steeds laatste, gedeeld met San Marino, Anguilla, Amerikaans-Samoa en Papoea-Nieuw-Guinea, Bhutan is op de meeste recente ‘FIFA/Coca-Cola World Ranking’ opgeklommen naar de 196ste positie.

The Other Final is dinsdag 8 december te zien in Café Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam. Aanvang 20.30 uur. Na afloop is er een Q&A met de makers.

NB: Rond dezelfde wedstrijd maakte Hans van der Meer het fotoboek Bhutan – Montserrat. The Other Final. De begenadigde fotograaf laat de beelden voor zichzelf spreken – zoals hij dat ook al deed in de series ‘Keepers’ en ‘Hollandse velden’, waarvoor hij talloze wedstrijden uit de onderste regionen van het amateurvoetbal bezocht.