jpekker

Het Parool Hardloophorlogetest: meten is weten

Meten is weten, en dat geldt ook voor hardlopers. Als je niet meet wat je loopt, kun je net zo goed niet lopen. Sterker: dan heb je niet gelopen. Jan Pieter Ekker, loper en invaltrainer bij hardloopvereniging ZOEV (Zeeburg, Oost en Verder), en Kristiaan bij de Vaate, hardloop-, mindfulness- en spinningtrainer, testten een aantal hardloop-horloges voor beginners én voor doorlopers.

tomtom-multi-sport

TomTom Multi-Sport GPS-sporthorloge

Het fijnst geprijsd voor beginnende lopers en triatlonners
Voor beginners: **** / Voor pro’s: ****

Eerder deelde TomTom zijn met autonavigatiesystemen opgedane kennis al met Nike, sinds kort maakt het Nederlandse bedrijf ook zelf sporthorloges met GPS. Voor hardlopers is er de TomTom Runner (€ 169); met de iets duurdere Multi-Sport (€ 199) kun je behalve je renprestaties ook je fiets- en zwemprestaties bijhouden.

Het TomTom Multi-Sport GPS-sporthorloge is klein, plat en licht en het toestel is eenvoudig te bedienen. Alleen zit de knop op een niet zo handige plek, onder de display, waardoor de bediening er tijdens het sporten niet eenvoudiger op wordt.

QuickGPSfix zorgt ervoor dat je altijd binnen een paar tellen een satelliet ontvangt; de GPS functioneert goed. Het horloge is ook op de loopband te gebruiken; dan wordt de armzwaai gemeten. De hartslagband moet even wennen, maar is vervolgens redelijk betrouwbaar. Deze week introduceerde TomTom overigens ook een TomTom Runner Cardio, met ingebouwde hartslagmeter.

Je kunt een account aanmaken (in een bètaversie van MySports) en door een snoertje gegevens van en naar het horloge kopiëren. Online kun je dan simpel je prestaties bekijken (afstand, tijd, hartslag, het aantal calorieën) en nieuwe doelen instellen. In het horloge staan ook races voorgeprogrammeerd. Met piepjes en trillingen waarschuwt het horloge hoe ver je nog moet, of dat je veel te hard van stapel loopt.

.

Suunto

Suunto Ambit 2S

Onbegrensde mogelijkheden voor de extreme buitensporter
Voor beginners: ** / Voor pro’s: *****

Het Finse Suunto is marktleider op het gebied van buitensporthorloges. Ook de Ambit 2S (€ 459,00; sinds kort is er ook een goedkopere ‘uitgeklede’ Ambit 2R) is niet alleen geschikt voor hardlopen, zwemmen of triathlonnen, maar kan ook prima worden gebruikt bij het ski-en, wandelen of trail-runnen; het robuuste horloge bevat een hoogtemeter, een 3D-kompas en een zeer complete GPS-ontvanger, waarmee je punten kunt kiezen om naartoe te navigeren of je huidige positie kunt weergeven.

De bediening is een beetje ouderwets: de Ambit 2S heeft geen touchscreen, maar wordt aangestuurd met vijf knoppen op de rand van het horloge, die je vrij hard moet indrukken. De meeste functies moeten echter met de computer worden ingesteld. Dan zijn de mogelijkheden schier oneindig. Op movescount.com zijn routes van andere lopers te vinden, ook kun je zelf routes programmeren, die op een grafisch plattegrondje op het horloge verschijnen. Pijlen geven aan welke kant je op moet; bij afslagen gaat het horloge piepen en trillen. Het is ook mogelijk om boodschappen toe te voegen: ‘Vergeet niet te eten!’ of ‘Houd vol! Nog maar 5 kilometer!’.

Het horloge geeft niet alleen de hartslag, snelheid en afstand, het energieverbruik en het ademhalingstempo aan, maar berekent ook de trainingsintensiteit en de hersteltijd. Eigenlijk kan het horloge alles, en als je een functie wilt waarvoor nog geen app-je bestaat, kun je ’m altijd nog zelf bouwen. Maar je moet er dus wel even voor gaan zitten voordat je kunt gaan rennen

.

Created by MDKGraphicsEngine - Licensed to Adidas Production (6 licenses)

Adidas miCoach Smart Run

Blingbling-horloge voor mooiweerlopers
Voor beginners: **** / Voor pro’s: ***

Het kost een paar centen (€ 400,00 om precies te zijn), maar dan heb je wel wat! De Adidas miCoach Smart Run is een soort smartwatch, met een groot, helder kleurenscherm en een ingebouwde hartslagmeter, accelerometer en MP3-speler. Je hebt je coach om je pols: op het schermpje kun je animatiefilmpjes bekijken van krachttrainingen, flexibiliteitsoefeningen en andere work-outs, via de draadloze koptelefoon (de iSport Freedom wordt aanbevolen; € 249,00) krijg je instructies. Online, op MyCoach, kun je kiezen van wie. Een van de stemmen is van Jessica Ennis-Hill, de Olympisch kampioene zevenkamp in 2012. Ook kun je tijdens het lopen naar pompende muziek luisteren (even googelen op ‘the best hundred running songs’).

De ingebouwde hartslagmeter, die de hartslag monitort via de pols, is reuze handig; het is niet langer nodig een hartslagband om de borst te dragen.

Op je eigen webpagina op MiCoach kun je vrij eenvoudig je horloge ‘inrichten’ door icoontjes met verschillende functies naar je horloge te slepen. De online grafieken zijn fraai: zo wordt de intensiteit op het afgewerkte parcours aangegeven met dezelfde heldere kleuren die op het display verschijnen tijdens het lopen: blauw, groen, geel en rood.

Eigenlijk is er maar één min, vooral voor langeafstandlopers: de ‘410mAh lithium ion-batterij’ gaat slecht een uur of drie en een half mee; dan betekent dat je nog flink moete doorlopen als je je marathoneindtijd op je Adidas miCoach Smart Run wilt zien. Dat kan natuurlijk ook een stimulans zijn

.

Garmin

Garmin Forerunner 620

Voor lopers die sneller én meer willen
Voor beginners: **** / Voor pro’s: *****

Horloges van Garmin zijn geschikt voor iedere hardloper; voor beginners én gevorderden. De nieuwste en beste loot aan de familiestam, de Forerunner 620 (€ 379,00; de FR 220 is een wat goedkoper alternatief). Het is een GPS-hardloophorloge met hoge-resolutie aanraak-kleurenscherm dat niet alleen de afstand, het tempo en de hartslag bijhoudt, maar ook zaken waar de gemiddelde loper waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord (van grondcontacttijd tot verticale oscillatie), maar die nuttig kunnen zijn als je je techniek wilt verbeteren.

Het makkelijk te bedienen horloge (voorzien van een touchscreen en vier knoppen) kan een schatting maken van de hoeveelheid zuurstof die je per minuut, per kilogram lichaamsgewicht kunt opnemen, wat een behoorlijk betrouwbare indicator is van je atletische vermogens. De Forerunner kan zelfs je eindtijden voorspellen op verschillende afstanden. Ook geeft het horloge je hersteltijd aan.

Als je een record hebt gelopen krijg je een melding; je snelste kilometer, je snelste mijl, je snelste 5 kilometer, 10 kilometer, halve marathon, langste afstand, alles wordt geregistreerd. Zo leuk als dat in het begin is, zo frustrerend is het natuurlijk als je geen records meer loopt.

Je gegevens kunnen in een nog groter verband worden vergeleken op Garmin Connect (connect.garmin.com); daar zijn ook gratis trainingsplannen te downloaden. Online kun je ook complete workouts instellen: niet alleen de lengte van de interval, de rusttijd en het aantal herhalingen, maar ook de warming up en de cooling down.

polar-loop-pg

Polar Loop

Ideaal om uit je (luie) stoel te komen
Voor beginners: **** / Voor pro’s: **

Wie wel zou willen beginnen met hardlopen, maar het al moeilijk vindt om in beweging te komen, kan een Polar Loop omdoen. Het is een polsbandje dat exact bijhoudt hoeveel je beweegt op een dag. Of preciezer: hoe weinig je eigenlijk beweegt op een dag.

De Polar Loop (€ 99,95) volgt elke stap, sprong en spurt (maar werkt helaas niet als je fietst) en laat zien hoeveel je nog mist van je dagelijkse doelstelling (53 minuten joggen, 2 uur wandelen of 6 uur rechtop staan). Ook geeft het bandje tips om je doelen te bereiken.

Voor de goede orde: de negatieve gevolgen van inactiviteit zijn enorm. In Westerse landen brengen mensen gemiddeld 55 tot 70 procent van de tijd dat ze wakker zijn zittend of liggend door, wat neerkomt op ongeveer 9 tot 11 uur per dag. Talrijke onderzoeken laten zien dat dit leidt tot een verslechtering van de gezondheid, zelfs als er daarnaast matig intensief tot intensief wordt gesport.

Zo bezien kan de Polar Loop ook goed naast een hardloophorloge worden gebruikt…

Hardlopen in Amsterdam

In en rond Amsterdam zijn loopjes in overvloed: iedere tweede vrijdagavond van de maand organiseert Phanos bij het Olympisch Stadion de Friday Night Run, een gratis (d)uurloop voor wedstrijd- en recreatiesporters.

11 mei klinkt het startschot van de eerste gecrowdfunde marathon, de Groene Marathon die begint en eindigt bij de Sloterplas. Er staan in Nieuw-West ook een 10 kilometer-race en een KidsRun op het programma. Een dag later, op maandag 12 mei, start op IJburg de eerste Amsterdamse Hardloopavond4daagse. Tot en met donderdag 15 mei loop je in vier avonden een hele marathon.

31 mei is The Color Run, een 5 kilometer-loopje in het Sloterpark (‘The Happiest 5k on the Planet’), vrijdag 22 augustus staat de Uyllanderbrugloop op het programma, een 10 kilometerloop ter gelegenheid van de opening van de Uyllanderbrug, van IJburg naar Muiden.

Andere mooie trainingsdoelen zijn de Dam tot Damloop in het weekend van 20 en 21 september en – vooral – de (hele of halve) Marathon van Amsterdam op 20 oktober.

En als je het fijn vindt om in groepsverband te lopen, kom dan eens kijken bij hardloopvereniging ZOEV. Je mag drie keer gratis meelopen!