jpekker

Het Ajax-shirt met nummer 14 opent alle deuren

In het Amsterdam Museum opende Johan Cruijff vrijdagochtend de expositie ‘Johan & ik’, met de persoonlijke herinneringen van fans aan Nederlands beroemdste voetballer. Cruyff vertelde dat het hem totaal geen moeite kost om telkens weer even met iemand te poseren. “Het hoort bij wie je bent. Je moet gewoon altijd jezelf zijn. Ik denk dat het bij mijn karakter hoort.”

Burgemeester Eberhard van der Laan prees Cruijff omstandig. “Hij is veel groter en bekender dan Amsterdam en Nederland. Waar je ook komt, het Ajax-shirt met nummer 14 erop opent alle deuren”. Van der Laan plaatste Cruijff in een rijtje met The Stones, The Beatles, Mies Bouwman, Pipo en Neil Armstrong. Helden! Hij geeft ons altijd plezier en zelfvertrouwen. Dat is niet gewoon. Dat is ontzettend bijzonder.”

Naast de foto’s van fans met hun idool zijn in het Amsterdam Museum ook een aantal ‘bewijzen van Cruijffs’ heldendom te zien, zoals de Eddy Pieters Graafland-trofee, een kleine versie van de cup met de grote oren, en de Gouden Bal.

Johan & ik. T/m 12 mei in het Amsterdam Museum, Kalverstraat 92.