jpekker

HET BESTE VAN 2014!

Het kan niet anders of ik ben van alles vergeten, zoveel moois heb ik het afgelopen jaar gezien. Hieronder een poging het leeuwendeel van al dat moois in kaart te brengen…

77_HW1A5445_website

Beste beeldende kunst in (Amsterdamse galeries): Belle van Zuylen van Emo Verkerk bij Willem Baars Projects; In A Landscape van Ina van Zyl bij Galerie Onrust; Mistakes I’ve Made van Sarah van Sonsbeeck in Annet Gelink Gallery; A Sign of Prosperity to the Dreamer van Janis Rafa bij Martin van Zomeren; And life is over there van Femmy Otten in Galerie Fons Welter; Thank you van Andrei Roiter in Galerie Akinci.

Trappenhuis-NL

Beste beeldende kunst in musea en elders: herman de vries. all in Stedelijk Museum Schiedam; Marlene Dumas – The Image as Burden in Stedelijk Museum Amsterdam; Anthony McCall – Solid Light Films and Other Works (1971-2014) in EYE; Mark Rothko in het Haags Gemeentemuseum; Erik van Lieshouts videoloop Basement, gezien op IDFA in samenwerking met het Stedelijk en het Amsterdam Art Weekend; Eeuwigheid & Oneindigheid in Escher in Het Paleis, Den Haag; Belgische Herfst van Jan Rosseel in Foam Fotografiemuseum. Het allerergste was trouwens Art Is Therapy van Alain de Botton in het Rijksmuseum.

141020_r25652-1200

Film: ik kan niet kiezen, maar mijn Top-3 is redelijk consistent: Winter Sleep van Nuri Bilge Ceylan, Leviathan van Andrey Zvyagintsev en Ida van Pawel Pawlikowski. Laura Poitras’ CITIZENFOUR maakte ook diepe indruk, maar die heeft vooralsnog de reguliere bioscoop niet gehaald.

silent_ones_film_still_a_l

Nederlandse film: Het nieuwe Rijksmuseum (hoewel ik geloof ik de eerste twee delen van de tv-serie nog steeds het beste vind), Ricky Rijneke’s Silent Ones en Wakker in een boze droom van de Latasters.

unnamed

Beste / mooist vormgegeven (kunst)boeken: Modern Times – Rijksmuseum van Mattie Boom en Hans Rooseboom; nummer vijftien, at war with oneself van Guido der Werve; Het Bestand van Arnon Grunberg; Onderzeebootloods / Submarine Wharf 2010 – 2013 van Museum Boymans van Beuningen (wat ontzettend jammer dat die tentoonstellingsruimte er niet meer is trouwens, ik heb er geweldige exposities gezien!)

zone

Beste theater: De Zone van Alexandra Broeder, Gavrilo Princip van De Warme Winkel, Van den Vos door FC Bergman, Mansholt van Jeroen van den Berg, en ik heb me ook heel goed vermaakt bij 100% Amsterdam van Rimini Protokoll.

grand_budapest_hotel_xlg

Beste filmposters: (en dan bedoel ik echte posters, die in de bioscoop hebben gehangen, dus geen huisvlijt van fans, hoe mooi die vaak ook is): The Grand Budapest Hotel, Maleficent, La Meraviglie, Under the Skin en toch ook wel Whiplash en Boyhood. Beste teaserposter: Gooische vrouwen

koningsportret_emoverkerkkl

Beste aankopen: Maze de Boers Factory Editions, een gesigneerd en genummerd (de oplage is 1000 stuks) kunstwerkje, dat refereert aan de geschiedenis van de monumentale Van Nelle Fabriek, de internationale kunstbeurs én de herkenbare vormgeving en reclame van de stevige shag van Van Nelle. Het was tijdens Art Rotterdam te koop voor 8,80 euro, de prijs van een 50 grams-verpakking Zware Shag, en het vloog de deur uit.

Het Koningsportret van Emo Verkerk, gereproduceeerd ter gelegenheid van de tentoonstelling Emo Verkerk – Graag of niet in Gemeentemuseum Den Haag.

De Luxe Editie van Arnon Grunbergs Het Bestand (nummer 248 van 263), inclusief exclusieve eerste toegang tot de novelle Het bestand, gratis toegang tot de Grunbergtentoonstelling Ich will doch nur, dass ihr mich liebt bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (ook zeer de moeite waard) en de mogelijkheid proefpersoon te zijn in het Grunberglab dat bij de tentoonstelling hoort. Dat ga ik begin januari doen… U leest erover op mijn blog!