jpekker

“Hebt u corona?” Met Bob Bronshoff op de set van De groeten van Gerri

“Hebt u corona?” roept een schoolmeisje in naveltruitje vanuit een bouwput richting een balkonnetje waarop Frank Lammers staat. “Dat kan je niet vragen,” zegt haar vriendin die naast haar staat.

In een appartementencomplex op een steenworp afstand van het Philips Stadion neemt ras-Brabander Lammers de ‘honderd procent coronaproof’ tragikomedie De groeten van Gerri op. Hoewel hij in Amsterdam woont, koos Lammers voor Eindhoven omdat hij daar ‘veel meer voor elkaar krijgt’. En de montageruimte is ook vlakbij de set.

Het idee voor De groeten van Gerri kreeg Lammers toen hij zijn dochter thuis op de computer verveeld een virtuele les zag volgen. Hij voelde direct mededogen voor die leraar die zo zijn best deed om de materie over te brengen en vroeg Michiel Stroink (in 2016 maakte Lammers zijn regiedebuut met de verfilming van diens roman Of ik gek ben) een scenario te schrijven.

Lammers zelf is niet alleen regisseur van De groeten van Gerri, hij speelt ook de hoofdrol: scheikundeleraar Gerri van Vloghoven, die tijdens een bevlogen demonstratie in een virtuele les vergeet dat hij die ochtend geen broek had aangetrokken. Binnen no-time gaat de alleenstaande Gerri in zijn ouderwetse, niet-zo-witte onderbroek viraal. “Hij woont alleen en is een beetje wereldvreemd,” typeert Lammers zijn personage. “En hij groeit uit tot een digitale held en krijgt te maken met alle aandacht die daarmee gepaard gaat.”

De film speelt zich vrijwel uitsluitend af op beeldschermen; Gerri heeft niet alleen contact met zijn klas via de webcam, maar ook met zijn moeder, broer en een vrouw. Zijn tegenspelers – onder wie Fedja van Huêt, Heddy Lester, Martin van Waardenberg, Sanne Langelaar, Kees Boot, Viggo Waas en zijn nichtje Evalinde Lammers – kunnen gewoon thuis hun scènes opnemen met Zoom, Skype of Facetime.

Alleen de opnamen in Gerri’s vrijgezellenappartementje worden met een ieniemienie-crew opgenomen, bestaand uit cameraman Oscar Ros en geluidsman Eddy de Cloe. “Ik moet heel veel zelf doen,” zegt Lammers. “Nu blijkt dat al die mensen op de set toch wel een functie hebben.”

Op het benauwde balkon manoeuvreren de drie voorzichtig om elkaar heen om maar zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand van elkaar te blijven. Dat valt nog niet mee, zonder ‘social distancing manager’ met een stok of meetlint, en de cameraman oppert om op het belendende balkonnetje te gaan staan. Lammers loopt direct naar de buren; die vinden het goed, en de geluidsman en de cameraman nemen plaats op het balkonnetje van de buurman.

Lammers gaat weer over de balkonreling hangen, beneden staan nog steeds de drie tienermeisjes die namens de school een bloemetje en de groeten komen brengen. Ze moeten flink schreeuwen om boven de oorverdovende bouwgeluiden uit te komen. Het lukt niet; als de scène erop staat moet het geluid van de roepende scholieren nog een keer apart worden opgenomen.

Een aantal bouwvakkers heeft de hele tijd staan kijken en foto’s gemaakt met hun mobieltjes. Als duidelijk wordt dat Lammers voorgoed naar binnen gaat, steekt eentje zijn duim naar hem op en roept “Hé Ferry, gaat ie goed?!” Lammers moet glimlachen en trekt de deur achter zich dicht.

De groeten van Gerri Nederland, 2020 | Scenario Michiel Stroink | Regie Frank Lammers | Beeldregie Merlijn Passier | Producent Rachel van Bommel (Millstreet Films) | Camera Oscar Ros | Geluid Eddy de Cloe | Licht Bert Hogenes | Montage Bart van Sinten (Cutjongens) | Art direction Bram van de Ven | Kleding Fleur van Ledden Hulsebosch | Met Frank Lammers, Fedja van Huêt, Heddy Lester, Martin van Waardenberg, Sanne Langelaar, Kees Boot, Viggo Waas, Evalinde Lammers | Kleur, ±90’ | Te zien vanaf 25 juni op Pathé Thuis. FOTO’S BOB BRONSHOFF