jpekker

Hallucinante trip met meisjes in fluoriserende bikini’s

Spring Breakers van het Amerikaanse enfent terrible Harmony Korine (Gummo, Julien Donkey-Boy) is een regelrechte aanrader, wat mij betreft. Maar voor wie precies, geen idee. In ieder geval niet voor de Hitkrant lezende meisjes die fan zijn van de Disney Channel-sterretjes Selena Gomez of Vanessa Hudgens. (Zij kunnen niet eens gaan kijken; 16 jaar, vanwege seks, grof taalgebruik en drugsgebruik zegt de Kijkwijzer.) Jongens van een jaar of zestien misschien, maar of zij 100 procent aan hun trekken komen, waag ik ook te betwijfelen. Het per film verder afkalvende groepje Harmony Korine-adepten zal ook raar opkijken. Of juist niet natuurlijk: op een bepaalde manier is Spring Breakers wel een logische opvolger van Trash Humpers.

Beide films zijn bizarre, ontregelende, hallucinant trips. Alleen is de eerste grijs en grauw en op VHS-kwaliteit, en de tweede gelikt, fluoriserend en in het idioom van MTV. In Trash Humpers spelen smoezelige oude mannen de hoofdrol, in Spring Breakers jonge meisjes in bikini, die zonder pardon een diner overvallen om aan het geld te komen dat nodig is voor hun gedroomde voorjaarsvakantie. De eerste is eigenlijk geen film, de laatste is twee of drie films tegelijk: parodie en ‘aanklacht’, soft porno en ‘waarschuwend vingertje’, al zal Korine – zelf intussen ook vader – dat laatste vast en zeker ontkennen…

Op welke doelgroep de Nederlandse distributeur Independent Films zich richt is ook niet helemaal duidelijk. ‘Nu al de meest omstreden film van het jaar’ staat er op de poster. Omstreden? Waarom dan? Door of voor wie? De spring breakende meisjes in bikini staan er natuurlijk ook op: dat zal in ieder geval de hitsige jongens van een jaar of vijftien, zestien aanspreken.

Nota bene: Spring Breakers stond in het eerste weekend op 7 in de bioscoopbezoek-toptien!