jpekker

Gouden Palm-competitie opnieuw sterk bezet

De prestigieuze Gouden Palm-competitie van het festival van Cannes lijkt net als vorig jaar uitermate sterk bezet, met nieuwe producties van oud-prijswinnaars en Cannes-habitués als de Oostenrijker Michael Haneke, de Roemeen Cristian Mungiu, de Italiaan Matteo Garrone, de Iraniër Abbas Kiarostami en de Brit Ken Loach.

Directeur Thierry Frémaux had voor de 65e editie de keuze uit 1779 uit alle hoeken van de wereld ingezonden films. Hij selecteerde er ruim vijftig voor het hoofdprogramma (Gouden Palm-competitie, Un certain regard en buiten competitie vertoonde films). Liefst vier zijn afkomstig uit Noord-Amerika: The Paperboy van Lee Daniels, Cosmopolis van David Cronenberg, Mud van Jeff Nichols en de tragikomedie Moonrise Kingdom van Wes Anderson, waarmee het festival op 16 mei van start gaat.

Andere interessante competitietitels zijn On the Road, Walter Salles’ verfilming van de gelijknamige klassieker van Jack Kerouac; Liebe, het eerste deel van de PARADIES-trilogie van de Oostenrijkse misantroop Ulrich Seidl; en De rouille et d’os van Jacques Audiard, de opvolger van Un prophète, met hoofdrollen voor Marion Cotillard en de Vlaamse topacteur Matthias Schoenaerts.

Nederland is in de Gouden Palm-competitie vertegenwoordigd met twee coproducties. Topkapi Films, het nieuwe bedrijf van de Amsterdamse producent Frans van Gestel, is coproducent van Post Tenebras Lux van de Mexicaanse meesterfilmer Carlos Reygadas (Japon, Stellet licht). Im Nebel van de Oekraïner Sergei Loznitsa werd gecoproduceerd door het Amsterdamse Lemming Film.

De aan Lemming verbonden regisseur en scenarioschrijver Marco van Geffen, wiens Zusje in 2007 was geselecteerd voor de kortfilmcompetitie van Cannes, keert dit jaar terug om op uitnodiging van het Cinéfondation Atelier te werken aan zijn nieuwste project In jouw naam, wat na Onder ons het tweede deel van zijn VINEX-trilogie moet worden.

Ook de kortfilmcompetitie heeft een piepklein Nederlands tintje: regisseur Bassam Sammy Chekhes van de Syrische productie Waiting For P.O. Box woont en werkt in Amsterdam.

De Gouden Palm-jury staat deze editie onder leiding van de Italiaanse regisseur, acteur en scenarioschrijver Nanni Moretti, die de prijs in 2001 zelf won met La stanza del figlio. Het festival duurt tot en met 27 mei. Als slotfilm staat Thérèse D. geprogrammeerd, de laatste film van de begin deze maand overleden regisseur Claude Miller. Het is een verfilming van François Mauriacs roman Thérèse Desqueyroux uit 1927, met Audrey Tautou als de vrouw die tevergeefs heeft geprobeerd haar man te doden met rattengif.