jpekker

Godard, Dardennes en Cronenberg in hoofdprogramma Cannes 2014

fremaux

De 3D-film Adieu au langage van de Franse veteraan Jean-Luc Godard dingt mee naar de prestigieuze Gouden Palm op het Festival van Cannes, het belangrijkste filmfestival ter wereld. “Jean-Luc heeft beloofd dat hij komt, wat niet per se betekent dat hij ook echt komt”, zei directeur Thierry Frémaux donderdagochtend op een persconferentie in Parijs. In 2010, toen zijn Film Socialisme was opgenomen in het onderdeel Un certain regard, meldde Godard zich op het allerlaatste moment af, middels een tweeregelige, cryptisch gestelde fax aan Frémaux.

Er werden meer dan 1800 films ingestuurd voor de komende editie; 50 daarvan zijn opgenomen in het hoofdprogramma. Ze komen uit 28 landen, maar anders dan vorig jaar, toen Alex van Warmerdams Borgman was uitverkoren, niet uit Nederland.

De Gouden Palm-jury, die deze editie onder leiding staat van Jane Campion, moet 18 films bekijken, maar Frémaux liet de mogelijkheid open dat het programma de komende dagen nog wordt uitgebreid. Interessante titels lijken Bertand Bonello’s biografische film Saint Laurent, de oorlogsfilm The Search van Oscar-winnaar Michel Hazanavicius (The Artist) en Winter’s Sleep van de Turkse meester Nuri Bilge Ceylan.

De Rus Andrey Zvygintsev keert terug naar de Côte d’Azur met Leviathan, Tommy Lee Jones met de western The Homesman, en Jean-Pierre en Luc Dardenne, die de Gouden Palm al twee keer eerder wonnen, presenteren Deux jous, une nuit, met de Franse ster Marion Cotillard in de hoofdrol.

In de tweede competitie Un certain regard zijn films opgenomen als Lost River, het regiedebuut van de Amerikaanse acteur Ryan Gosling; de Georges Simenon-verfilming La chambre bleue van Matthieu Amalric; en Jauja van de Argentijn Lisandra Alonso, opgenomen in Patagonia en met Viggo Mortensen in de hoofdrol.

Buiten competitie worden onder meer de DreamWorks-animatie How to Train Your Dragon 2, de documentaire Maidan van Sergei Loznitsa en The Salvation vertoond, een Deense western met Mads Mikkelsen, Eva Green en Eric Cantona. Het festival opent woensdagavond 14 mei met Olivier Dahans biopic Grace de Monaco, met Nicole Kidman als Hollywood-ster Grace Kelly, die haar acteercarrière moest beëindigen nadat ze trouwde met prins Rainier van Monaco.