jpekker

Gijs Blom en Jonas Smulders acteren, regisseren, produceren en blijven combineren

Silk_Road_1_-_--_Pief_Weyman_widescreen-1490001179

“Ook voor deze film hebben we samen auditie gedaan,” zegt Gijs Blom. “Voor allebei de rollen; het was lang de vraag wie wie zou spelen.” Jonas Smulders vult aan: “Tijdens de audities moesten we wisselen van shirt. Degene die Sem speelde, moest het lichte shirt aan; wie Raymond was, moest het donkere, gevaarlijke shirt aan.”

Gijs Blom en Jonas Smulders spelen, naast generatiegenoot Olivia Lonsdale, de hoofdrollen in Mark de Cloes telefilm Silk road, een gelikte thriller geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de Woerdense drugshandelaar Maikel S., die zich opwerkt tot ‘s werelds meest gezochte internetcrimineel. Blom speelt de duistere, mysterieuze Raymond; Smulders is zijn boezemvriend en partner in crime: de open, toegankelijkere Sem.

Blom: “Toen ik de synopsis las, wilde ik Sem spelen. Maar ik was gevraagd voor de rol van Raymond. Ik snapte dat eerst niet, ik dacht dat die rol niet bij mij paste.” Smulders: “Ik had meteen de rol van Sem voor mij in mijn hoofd. Omdat hij verder van me afstaat; ik denk dat ik meer een Raymond ben en Gijs meer een Sem is. Daarom was het juist interessant om dat om te draaien.” Blom: “Dat vind ik ook. Ik hoef ook niet alles te snappen. Ik vind het ook leuk om in een wereld te duiken waar compleet andere normen en waarden gelden dan ik zelf heb.”

ecb0b28d5cbe090ca6981e1024f6080ed3c84e11-thumb-860xauto-64200

Blom (Amsterdam 1997) en Smulders (Amsterdam 1994) leerden elkaar in de zomer van 2014 kennen op de set van Mischa Kamps veel gelauwerde telefilm Jongens, waarin ze broers spelen. “Maar als ik hem daar niet had ontmoet, dan was het later wel gebeurd,” vertelt Blom. “Het was onontkoombaar; we hebben in Amsterdam een grote kring van mensen die min of meer op dezelfde manier hun creativiteit aan het uiten zijn. Ko Zandvliet is ook een vriend van ons, net als Marijn Lakemijer en Nils Verkooijen.”

In 2015 waren Blom en Smulders samen te zien in 4 Jim, een geïmproviseerde dramaserie over de vriendengroep van Jim, die na een gevecht tegen kanker de zomer van zijn leven wil vieren. Blom, lachend: “Toen zaten we zes weken lang met elkaar opgescheept op allerlei festivals, van De Zwarte Cross tot Down the Rabbit Hole.” Smulders: “Het was een heel intens project, omdat we de hele tijd bij elkaar waren. Zo ontdekten we dat onze interesses dicht bij elkaar liggen. En dat we niet alleen willen spelen, opdrachten willen uitvoeren, maar ook zelf dingen willen creëren.”

Dus namen ze samen in Amsterdam een kortfilm op, in guerrillastijl. Smulders schreef het script, over een autistische jongen. Het budget van 500 euro hoestte hij ook zelf op, met geld dat hij had verdiend met acteren. Blom, die na zijn middelbare school al productiewerk had gedaan op de set van de Carry Sleeverfilming Kappen!, deed de productie: “Ik geloof dat het budget is opgelopen tot 1100 euro.” Hij grijnst richting zijn kompaan: “Maar heb het niet exact uitgerekend, het kan ook 1500 geweest zijn.”

silk01

Het filmpje is klaar, maar nog nergens vertoond. En of dat nog gaat gebeuren, weet Smulders nog niet. “We zijn niemand iets verplicht dan onszelf, er zijn geen commerciële belangen.” De mannen hebben hun energie intussen alweer in een tweede, nog ambitieuzere film zitten: Tex, over een eenzaam 16-jarig Amsterdams meisje dat verliefd is op de jongen met wie ze in een autowasserij werkt. Smulders: “Ik was al een tijdje aan het schrijven, toen ik werd benaderd door PayPal. Ze waren bezig met een campagne over nieuwe betaalmethoden, New money, en vroegen of ik een film voor ze wilde maken. Ze maken een making of en hun logo komt op de aftiteling, maar ik heb volledige artistieke vrijheid. Ik heb wel geprobeerd hun filosofie in het script te verwerken. Het gaat op een bepaalde manier over vergankelijkheid: dat het ene weg moet voordat het andere kan bloeien.”

Blom: “Toen we een gesprek hadden over het script met de mensen van PayPal, maakten we ons wel even druk, want we zoeken de grenzen op. Er zitten best heftige scènes in, maar zij waren er helemaal oké mee.”

Beiden willen het werken voor en achter de camera blijven combineren. Blom: “Acteren blijft voor mij het allerbelangrijkste, denk ik, maar ik wil me niet vastpinnen op één discipline.” Smulders: “Ik denk dat het iets van nu is – ik zie het ook om me heen bij onze vrienden, die allemaal verschillende dingen doen. We hebben een enorme honger om te leren. Ik zie mezelf niet zo snel alleen maar spelen of alleen maar films maken, ik denk dat het goed samen kan gaan.”

Silk road wordt woensdagavond 29 maart om 20.30 uur uitgezonden op NPO 3. Meer informatie over Tex is binnenkort te vinden op www.texthefilm.com.

Zwart-wit Jonas + opnameassistent