jpekker

Gezien – You Will Meet a Tall Dark Stranger

You Will Meet a Tall Dark Stranger, de nieuwe ensemblefilm van Woody Allen, wordt door de Nederlandse distributeur Paradiso aan de mangebracht  met een prikkelend grafisch affiche, waarop het zwarte contour van een man (een fraaie verbeelding van de ‘tall dark stranger’ uit de filmtitel) wordt omhelsd door de witte handen van een jonge vrouw met verleidelijk rood gelakte nagels. De namen van de hoofdrolspelers staan bovenaan, strak naast elkaar. Die van de regisseur, ooit een ‘unique selling point’, staat enigszins verscholen boven de filmtitel.
Het is een gedurfde poster; veel vaker wordt er namelijk voor gekozen de sterren te laten zien. Zoveel mogelijk sterren. Op de Turkse variant, bijvoorbeeld, staat dezelfde fraaie afbeelding, maar dan enigszins misvormd (de rug is breder geworden), om ruimte te creëren voor twee rijen portretjes van de hoofdrolspelers – zoals dat vroeger altijd op rampenfilmposter gebeurde. Ook het Cannes-logo staat erop; er zijn landen waar vertoning op het beroemdste, beste filmfestival van de wereld nog wel als aanbeveling wordt gezien…
In andere landen staan op de poster alleen maar foto’s van de cast. Dezelfde vierkante portretjes, horizontale of diagonalen balken met soort van scènes. Dertien in een dozijn. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt, maar de afdeling marketing meent zeker te weten dat het meer mensen naar de bioscoop trekt.

(Deze rubriek verschijnt iedre woensdag in het Kunstkatern van Het Parool)