jpekker

Gezien – Uitmarkt

Op de 34e Uitmarkt, dé landelijke opening van het culturele seizoen, zijn meer dan 450 optredens te zien van ruim 2.000 artiesten. Van klassiek tot jeugd, van hiphop tot dans, van toneel tot jazz: elk genre is vertegenwoordigd.

Dat is veel te veel om op één poster te zetten. Dat doet het Amsterdams Uitburo dan ook niet. De eerste jaren stond alleen het logo van de Uitmarkt op de poster; de laatste jaren wordt de ontvanger van al het moois in beeld gebracht.

Het culturele publiek dus; mannen die culturele stormen proberen te doorstaan, vrouwen die ogen te kort komen. De poster voor de editie van 2006 (gemaakt door KesselsKramer), met een middels entreekaartjes onherkenbaar gemaakte man, zou je misschien eerder verwachten bij de KunstRai…

Voor deze editie maakte Studio Jona drie posters rond het thema ‘Laat je raken’. Een man krijgt een denkbeeldige vuistslag, een vrouw wordt onder haar kin gekieteld, een andere vrouw wordt lieflijk gemasseerd – zo ontregelend, plezant en weldadig kan kunst zijn, is de gedachte.

Ervaar het zelf! Vrijdag, zaterdag en zondag op het Museumplein, het Leidseplein en in het Vondelpark. En het hele jaar erna, natuurlijk!