jpekker

Gezien – Theater Kikker

Eerst waren er de Linkse Hobby-stickers, die de aandacht vestigden op al het moois dat door de kunstbezuinigingen dreigde te verdwijnen. Daarna volgden de stickers met ironische, door Henk en Ingrid ondertekende one-liners over de korting op kunst en cultuur (“130 kilometer per uur / is leuker dan cultuur.” Of “Iedereen kan schilderen.”). En nu heeft het Utrechtse Theater Kikker haar posters voor De Najaarscollectie weer voorzien van ironische commentaren op de kunstkortingen.

“Het moet niet gekker worden”, staat er op een van de posters te lezen. “Snobistische staatskunst” staat op een andere. Of: “Maar het is wel ons kut theater”. In totaal zijn er 14 verschillende. Het zijn geen letterlijke citaten, maar de uitspraken zijn door ontwerper Herman van Bostelen wel ontleend aan bestaande (PVV-)retoriek. De veelvoudig bekroonde Van Bostelen (hij werd liefst tien keer genomineerd voor de Theaterafficheprijs; in 2005 won hij de prijs met het affiche Mauerschau voor ’t Barre Land) zette ze in een mooie, zelf getekende sjabloon-letter.

Dat het programma niet wordt gecommuniceerd is een bewuste keuze; omdat bij de Najaarscollectie vooral jonge makers worden geprogrammeerd, heeft het weinig zin hun namen prominent op het affiche te zetten. Wie meer wil weten, raadplege de website of de folder. Daarin legt gastcurator Oscar Kocken uit dat het gaat om tien theatermakers waar het kabinet genoeg van heeft: “Onvoorstelbaar talent, dat momenteel keihard werkt om de eigen broek op te houden in een tijd waarin Nederland lijkt te kotsen op iedereen die de boel een pietsje mooier wil maken.”

“Van uw belastinggeld”, zoals er bovenaan alle postertjes staat. “Gegarandeerd hoogdrempelig.”

Theater Kikker presenteert de Najaarscollectie van 12 t/m 15 oktober.