jpekker

Gezien – The Tree of Life

Vorige week zondag werd het filosofische epos The Tree of Life van de Amerikaanse regisseur/kluizenaar Terrence Malick op het festival van Cannes bekroond met de prestigieuze Gouden Palm.

De bekroning zal door de Nederlandse distributeur Independent Films met gejuich zijn ontvangen; alle beetjes helpen om de film aan man te brengen. Dat lijkt voorwaard geen eenvoudige opgave: het verhaal, zo daar al sprake van is, is niet of nauwelijks samen te vatten. Regisseur Terrence Malick mag door filmkenners dan worden gezien als een levende legende, bij het grote publiek is hij nauwelijks bekend. Brad Pitt, die de film ook coproduceerde, speelt weliswaar een belangrijke rol, maar een échte hoofdrol is het niet. En het is ook geen rol zoals de Brad Pitt-fans hem graag zien. De rol van Sean Penn is overigens nóg veel kleiner.

De problemen met de positionering zijn af te lezen van de posters die in verschillende landen worden gebruikt. De Duitse poster belooft een mainstreamfilm, met een gezellige hoofdrol van Brad Pitt; op het Franse affiche lijkt het alsof Sean Penn de hoofdrol speelt; de Amerikaanse poster vat de film samen in 70 beelden. Ook de verschillende teaserposters hebben allemaal een andere focus: op de een staat de boom des levens, op een ander de oerknal, en op een derde een zachtroze kindervoetje.

Die laatste teaserposter hangt al enige tijd in de Nederlandse bioscopen. De prikkelende poster die deze week worden verspreid, is een vervolg: hetzelfde kindervoetje wordt nu gestreeld en bewonderd door een man in wie met enige moeite Brad Pitt te herkennen is. Zijn naam staat voor de zekerheid in de buurt, net als die van Penn. Persquotes en het Gouden Palm-logo (half Engels, half Frans: “Winner Palme d’Or”) zouden de rest moeten doen.

Laten we het hopen; The Tree of Life is de moeite waard.

NB Er komt hulp uit onverwachte hoek: ook Nivea lijkt reclame te maken voor The Tree of Life…

The Tree of Life draait vanaf 2 juni in 15 zalen, waaronder Kriterion, Cinecenter en Pathé Tuschinski.