jpekker

Gezien – strakke (Oger)pakken en blote dijen

In Over seks en liefde beantwoorden Playboy-hoofdredacteur Jan (Heemskerk) en thrillerschrijfster Sas(kia Noort) elkaars prangende vragen als ‘waarom zijn vrouwen nooit gelukkig met hun lichaam?’en ‘waarom willen mannen zo graag aanpappen met jonge hertjes?’.

De bundeling van de eerder in LINDA. verschenen columns is door uitgeverij Podium voorzien van een opvallende cover: een vrijwel exacte kopie van de filmposter van Doug Limans Mr. & Mrs. Smith uit 2005, een actiefilm rond de supersterren Angelina Jolie en Brad Pitt. Met dank aan Oger, staat te lezen in het colofon, waarin met geen woord wordt gerept over het origineel.

Dat kwam overigens ook niet helemaal uit het niets: Ashley Judd leunde in 2001 al even bevallig tegen het linker kader om de romantische komedie Someone Like You aan te prijzen. En Brenda Matthijs merkte terecht op dat Richard Gere en Julia Roberts in 1990 al een voorzetje deden op het iconische affiche van Pretty Woman.

Het coverbeeld vult ook de Jan & Saskia-posters die momenteel in de stad hangen. ‘In de boekhandel’ staat er in chocoladeletters boven; mensen mochten eens naar de bioscoop rennen. De poster is wat ruimer aangesneden dan de boekcover, waardoor Sas d’r voet in het niets zweeft.

En bijna hetzelfde beeld werd eerder ook gebruikt om de try-out van De Sas & Jan Zelfhulptour onder de aandacht van de LINDA.-lezeressen te brengen. Alleen had Saskia op dat beeld nog een rode föhn in haar hand, en Jan een klopboor in plaats van een elektrische schroevendraaier. Naar het waarom kan slechts worden gegist…

Het Mr. & Mrs. Smith-stramien werd al vaker gekopieerd. De Japanse spoof Nankai Paradise bediende zich recent van hetzelfde stramien, net als de Marokkaanse komedie Bobbos. Waarom? Omdat het er zo lekker gelikt uitziet, waarschijnlijk.

De rubriek Gezien verschijnt iedere woensdag in PS Kunst van Het Parool.