jpekker

Gezien – Spetters

Het schandaal spat niet bepaald van het fleurige affiche van Paul Verhoevens Spetters uit 1980. Daarop staan, als de blaadjes van een bloem, de hoofden van de hoofdrolspelers: de fatale patatkraamprinses Fientje (Renée Soutendijk), de drie huwbare mannen uit het dorp Eef (Toon Agterberg), Hans (Maarten Spanjer) en Rien (Hans van Tongeren), en diens bezorgde vriendin Maya (Marianne Boyer).

Bij de rerelease – EYE vertoont vanaf vandaag een ‘gerestaureerde volledige versie’ – is een prikkelende nieuwe poster gemaakt, met een beeld dat tevens de cover siert van de nieuwe dvd en blue-ray die in de museumwinkel te koop zijn. Die is gebaseerd op het Deense dvd-hoesje. Alleen is het fraaie titelbeeld vervangen door een redelijk standaard lettertje en zijn de hotdog en de hamburger (nogal onbeholpen) weggewerkt. Een kroket stond – en staat – er niet op, terwijl Fientje’s motto toch luidt: “Het leven is net een kroket; als je weet wat erin zit dan hoef je ‘m niet meer.”

Erik Kriek, die een fraaie verstripping van Spetters maakte voor het koffietafelboek Filmfanfare, zette een bak patat en een lillende knijpfles mayonaise op zijn alternatieve filmaffiche. In Fientjes rechterhand stopte hij een bulk bankbiljetten.

Het beeld van Fientje in haar gele hemdje staat ook op een Amerikaans videohoesje; een aantal andere buitenlandse video- en dvdhoesjes toont Fientje wat kuiser, in haar leren jack. De Franse distributeur koos voor een vage achtervolgingsscène in de Rotterdamse metro. De geweldige Italiaanse poster doet de film misschien nog wel het meeste recht; de filmproducenten Luigi en Aurelio De Laurentiis verkochten Spetters als vuige B-film.