jpekker

Gezien – Soldaat van Oranje

Wie er meespelen in de musical Soldaat van Oranje? Geen idee? Wie de regisseur is, vertelt het affiche evenmin. De vaal-oranje poster maakt slechts duidelijk dát de musical er is, waar-ie is, en dat je nog kaarten kunt reserveren.

Foto’s van het overweldigende decor staan er niet op; portretten van de acteurs die in de vootsporen treden van Rutger Hauer en Jeroen Karbbé ontbreken ook. In het midden staan alleen een kroontje en een enorme hoofdletter V.

Waarom? Tijdens de voorbereidingen is uitgebreid over het verhaal gesproken en kwam een aantal kernwoorden terug waar het verhaal om draait. Die beginnen allemaal met een V: vriendschap, verliefdheid, vrijheid, verraad… Misschien ook wel de V van Victory, zoals veel mensen schijnen te denken.

Toen Paul Verhoevens film in 1977 in de bioscoop werd uitgebracht, stonden er overigens ook geen foto’s van de acteur op de poster. Soldaat van Oranje werd aan de man gebracht met een grafisch, rood-wit-blauw affiche. In het middelste witte vlak staat de filmtitel. In grote oranje kapitalen. Erboven, in het rode vlak, staat in witte letters: ‘Rutger Hauer als’. Pas veel later – hij was intussen een internationale ster geworden – verscheen ook Hauers beeltenis op posters en dvd-hoesjes.

In de musical wordt Soldaat van Oranje / Erik Lanshof / Erik Hazelhoff Roelzema overigens gespeeld door Matteo van der Grijn. Zijn gezicht verschijnt vast ook nog wel eens op een poster.

(Deze rubriek verschijnt iedere woensdag in PS Kunst in Het Parool)