jpekker

Gezien – SoccerRocker

Afgelopen weekend organiseerde voetbalclub DVVA (Door Vriendschap Verenigd Amsterdam) aan het Drieburgpad de vierde editie van SoccerRocker, hét voetbal- en muziekfestival van Amsterdam. Er deden 24 herenteams en 12 damesteams mee, met welluidende namen als Ruud en de Bloes, Die Mannschaft en Swaffel FC. Na afloop waren er optredens van (rock)bands zoals Anatopia, Shaking Godspeed, Paceshifters.

Leden uit laatstgenoemde bands figureren in de campagne van SoccerRocker (creatie Van Gennep, foto Wim te Brake). Met sportkleren én gitaar. De poster is gebaseerd op een fameuze foto van Paul Huf uit 1967, van de toenmalige Ajax-voorhoede bestaande uit Johan Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer en Klaas Nuninga.

Dat beeld wordt wel vaker gekopieerd. Fotograaf Erwin Otten nam de foto vorig jaar als voorbeeld voor de poster van Eurovoetbal, met (drie in plaats van vier) jonge FC Groningen-talenten (Leandro Bacuna, Tim Matavz en Daley Blind, die destijds door FC Groningen gehuurd werd van Ajax). Pim Ras maakte in 2004 een soortgelijke foto van de Ajax-spelers John Heitinga, Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Het Parool-fotograaf Jan van Breda maakte een Huf-remake met spelers van het 8e van AFC. En Fred van Diem fotografeerde een aantal speelsters van het Hogeschool van Amsterdam-vrouwenvoetbalteam zoals Cruijff cum suis voor de cover van het hogeschoolblad Havana.

Het iconische beeld wordt ook gebruikt om andere sporten te promoten. In 2004 liet de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie fotograaf Michel Olden een vijftal (!) sporters in het Olympische tenue van 2004 fotograferen. Frank Basters van Adidas bracht het Paul Huf-beeld mee naar de studio en vroeg hem het als uitgangspunt voor de foto te gebruiken.

Adriaan Elligens van het Maria Austria Instituut, het fotoarchief dat het werk van Huf beheert, was not amused. Hij bestempelde de foto als een remake en vond het ‘flauw en makkelijk’ om zo op een bekend beeld te leunen.