jpekker

Gezien – Smoorverliefd

Smoorverliefd – nu in de bioscoop – is een Nederlandse remake van de gelijknamige Belgische romkom uit 2010, eveneens in de regie van Hilde Van Mieghem. De film wordt aan de man (m/v) gebracht met twee posters. Op de ene staat Susan Visser in zomerjurkje en op rode hakken; op de ander staat Anna Drijver, eveneens in zomerjurk, eveneens op rode hakken. Twee halve harten, volgestopt met portretjes van de overige acteurs, vormen het verbind element tussen de twee affiches.

In sommige bioscopen hangen de affiches naast elkaar; er bestaat ook een versie waarop beide posters zijn verbonden. Daarop zijn Visser en Drijver van positie veranderd. En zijn beide dames bovendien horizontaal gespiegeld.

Beide posters lijken op tal van andere posters voor romkoms – het stramien staat vast sinds de kaskraker Pretty Woman uit 1990. Hij heeft iets van Love Actually en dus ook van Alles is Liefde (en Valentino), het hart met love interests is gejat van New York, I Love You (2009). Van het origineel heeft de poster overigens helemaal niets…

In Nederland ken ik geen andere voorbeelden van affiches die samen een geheel vormen. In het buitenland wel; zo zijn er bijvoorbeeld twee fraaie series voor Star Trek (2009).

En soms werken posters die in een bioscoop naast hangen (onbedoeld) op elkaar in, zoals in het geval van de teasers voor Spider-Man, Eragon en X-Men