jpekker

Gezien – &ME

&ME, de eerste echte speelfilm van Norbert ter Hall, wordt aan de man gebracht met drie bijzondere, want alle behalve standaard affiches. Op een ‘normale’ poster voor een film over een driehoeksverhouding zou het meisje in het midden hebben gestaan en haar ‘love interests’ aan weerskanten. In dit geval staan telkens twee van de drie hoofdrolspelers (Teun Luijkx, Veronica Echegui en Mark Waschke) afgebeeld en werpt de afwezige derde zijn/haar schaduw over hen.

Het posterconcept en de filmtitel (de film is gebaseerd op het boek Fremdkörper van Oscar van den Boogaard, maar dat vond Ter Hall maar niks; de werktitel Atomium viel af omdat die teveel naar sciencefiction neigt) zijn bedacht door Erik Kessels, eerder ook al goed voor het toepasselijke affiche van Ter Halls veelgeprezen grote stadsmozaïek A’dam + E.V.A.. Viviane Sassen, die veel en vaak met schaduwen speelt in haar werk, maakte de fraaie zwart-witfoto’s, die vervolgens werden voorzien van een opvallende geel-oranje-paars-roze kleurenzweem. Daar moet overigens niets achter worden gezocht; de reden is puur esthetisch. “Ik was laatst in Pathé ArenA en hij knalt er echt uit tussen al die andere samengestelde posters en affiches die volgens een vast stramien zijn gemaakt,” aldus Ter Hall. “En hij past goed bij de film. Mijn doel is om nieuwe, andere dingen te maken.”

In de keuze voor Viviane Sassen heeft Ter Hall niet de hand gehad, maar hij was er wel heel blij mee. Hij is fan van haar. En heeft ooit een foto van haar gekocht. Ter Hall is sowieso een fotografieliefhebber. Niet voor niets initieerde hij rond de televisie-uitzendingen van A’dam + E.V.A. een foto-expositie van de Amsterdamse fotografe Dana Lixenberg in Foam: Set Amsterdam. En ook nu is er weer een kleine fotografie-expositie, in de arena van Eye ditmaal, zoals de naam al aangeeft: EYE&ME.

Voor EYE&ME, een initiatief van MOAM, werkten negen fotografen, onder wie Bertien van Manen, Marco van Rijt, Ruud van der Peijl en Robin de Puy, samen met negen acteurs en actrice – van Teun Luikx en Halina Reijn tot Jacob Derwig en Monique van de Ven. Volgens de toelichting maakten zij interpretaties van drie scènes uit &ME. Het zijn héle vrije interpretaties, het verband is vaak maar moeilijk te leggen.