jpekker

Gezien: Het Diner

hetdiner1

Links de poster van Het Diner, Menno Meyjes’ verfilming van de bestseller van Herman Koch, die komende week in de Nederlandse bioscopen wordt uitgebracht door A-film. Met kleine portretjes van de hoofdrolspelers, Jacob Derwig, Thekla Reuten, Daan Schuurmans en Kim van Kooten, de filmtitel gezet in kapitalen in de Bahnhof Medium-Bold, en centraal een oranjerode kreeft, net als op de omslag van de roman van Uitgeverij Anthos.

hetdiner2

De iconische omslag van grafisch ontwerper Roald Triebels, met een oranje kreeft op een blauw bord tegen een blauwe achtergrond, in 2009 genomineerd voor beste boekcover, is al diverse keren gekopieerd. Voor het luisterboek, voor de toneelversie en voor tal van vertalingen. En ook min of meer voor de teaser-poster, alleen was die wit, in plaats van cyaanblauw.

hetdiner3

In andere landen werd dan weer een compleet ander ontwerp gemaakt. Soms met die kreeft of een schaar van een kreeft, ook dikwijls met een eettafel, maar ook met het paar schoenen dat minstens zo’n belangrijke rol in de thriller speelt…