jpekker

Gezien – bijtgrage haaien en blote meisjes

Alsof niet de ene na de andere surfer wordt doodgebeten en zwemmer wordt aangevreten, verschijnt deze week Shark Night in de Nederlands bioscopen. In plastisch 3D.

In Shark Night 3D vertrekt een groep vrienden voor een gezellig weekendje naar een huis op een prachtig eiland in de baai van Louisiana. De vakantie verandert al snel in een nachtmerrie voor de jonge feestgangers wanneer zij worden aangevallen door bloeddorstige, kwaadaardige haaien.

Dat klinkt bekend, en ook de poster hebben we eerder gezien.

Al op het affiche van Jaws, Steven Spielbergs iconische zomerblockbuster uit 1975, duikt de gigantische witte haai op onder een meisje dat naakt in zee zwemt.

Jaws werd een enorm succes, dus kwamen er talrijke vervolgen. En zoals die films variaties op een thema waren, werd ook voor de posters het geniale stramien van het origineel gekopieerd. Op het affiche van Jaws 2, uit 1978, duikt de witte haai op achter een meisje dat aan het waterskiën is; op dat van Jaws 3-D (1983) achter de filmtitel, die in perspectief is gezet zodat het niemand kan ontgaan dat de film in 3D is.

Ook goedkope inhakers als Up from the Depth, L’ultimo squalo en Piranha kregen posters die opzichtig verwijzen naar Jaws. Hetzelfde geldt voor de 3D-versie van Piranha, die vorig jaar met veel succes in de bioscopen te zien was. Op de Franse variant dobbert maar weer eens een meisje nietsvermoedend op een luchtbedje; onder haar lichten de bijtgrage tandjes van een school piranha’s op.

Origineel is het niet, effectief wel…