jpekker

Gezien – Getekende (en geborduurde) filmposters

Tot en met de jaren ’70 werden bijna alle affiches geschilderd of getekend, maar sinds de opkomst van de fotografie en vooral de computer en Photoshop zijn filmposters verworden tot (standaard) combinaties van tekst en fotografie. Van filmstills vooral, wat natuurlijk logisch is, maar ook een beetje jammer. Want met pen en kwast kunnen dingen die met fotografie niet kunnen.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit de geweldige affiches die Drew Struzan maakte voor Star Wars en Indiana Jones, of de tekeningen van Phil Roberts voor tientallen (highschool) komedies. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de prachtige affiches waarmee Todd Solondz zijn films aan de man brengt.

In Nederland zijn getekende filmaffiches een zeldzaamheid. Striptekenaar Martin Lodewijk maakte op verzoek van Dick Maas de leuke posters van Flodder en de vervolgen: Flodder in Amerika en Flodder 3. Dezelfde heldere stijl paste hij ook toe voor de poster van De zeemeerman. Illustrator, grafisch kunstenaar en tekenaar Joost Veerkamp maakte in een heldere lijn de poster voor De Avonden. Dick Tuinder maakte zelf de leuke poster voor zijn al even eigenzinnige Winterland. En meer recent tekende Erik Kriek geweldige posters voor de rerelease van Paul Verhoevens Spetters en de coming of age-film My Life on Planet B. (die de Nederlandse bioscopen overigens nog niet heeft gehaald).

Het zal toeval zijn, maar op het IFFR gaan twee Nederlandse films in première die worden gepromoot met fraaie, eigenwijze, (totaal verschillend) getekende posters: Toegetakeld door de liefde van Ari Deelder en De ontmaagding van Eva van End van Michiel ten Horn. De openingsfilm De wederopstanding van een klootzak van striptekenaar annex filmmaker Guido van Driel, gebaseerd op diens eigen ‘graphic novel’ Om mekaar in Dokkum, maakt – enigszins teleurstellend – dan weer gebruik van een gestileerd beeld uit de film…

Ps: het wachten is op de eerste geborduurde poster voor een Nederlandse (speel)film. Na Fargo is er nu een geweldige gehandwerkte (Duitse) poster voor Sightseers, eveneens te zien op het IFFR. De kortfilm Het Verzameld Breiwerk van Loes Veenstra leent zich bijvoorbeeld geweldig voor een gebreide filmposter!