jpekker

Gezien – Filmacademie

Lichting 2011 van de Filmacademie studeert af met dertien films. Ze worden aan de man gebracht met even zoveel affiches, gemaakt door beginnende ontwerpers, door bevriende ontwerpers, en door ervaren afficheontwerpers zoals Gijs Kuijper (De rode loper) en Brat Ljatifi (Geen weg terug), die allebei de Cinema.nl Afficheprijs al eens wonnen, en zoals Joost Hiensch (Kluizenaar) en Susanne Keilhack (Destiny), beiden werkzaam bij het Amsterdamse ontwerpbureau ShoSho dat sinds jaar en dag affiches voor Filmacademieproducties maakt. Twee posters werden gemaakt door medestudenten: Dennis Groenendijk, student IM/VFX, verzorgde de visual effects én de poster van Een bizarre samenloop van omstandigheden, Lucas Camps produceerde en co-regisseerde Meester, en maakte tevens het affiche.

Je zou verwachten dat nog één keer alle remmen los zouden gaan; de posters hoeven immers nog geen publiek naar de bioscoop te lokken en er zijn ook nog geen geldschieters en andere belanghebbenden die zich er tegenaan bemoeien. Ondanks de (relatieve) vrijheid zijn de meeste affiches saai, clichérijk of weinig meer dan goed bedoelde huisvlijt.

De drie die er nog enigszins uitspringen zijn de speelse poster van Het onopmerkelijke leven van Hans Boorman (ontwerp Nina Mathijsen en Marnix de Klerk), het grafische affiche van Transhuman (Aga Rietdijk), en de handgetekende poster van Daar is het beter (Menno Schut).

Daar is het beter is een documentaire annex roadmovie over twee generaties arbeidmigranten (Turken van de eerste generatie op weg naar hun geboorteland en Bulgaren die in Nederland op zoek zijn naar werk), door Schut even simpel als treffend gevisualiseerd middels twee witte bestelbusjes die verschillende kanten oprijden. De achtergrond en de auto’s (een VW Transporter en een Dacia) zijn afzonderlijk van elkaar geschilderd. De titel is gezet in de goed gekozen Neo Retro Fill. Mooi detail: ook de kleurstelling van de logo’s is aangepast.

De eindexamenfilms zijn te zien tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival, t/m 1 juli in het gebouw van de Filmacademie, Markenplein 1 Amsterdam.

De rubriek Gezien verschijnt iedere woensdag in het katern PS Kunst van Het Parool.