jpekker

Gezien – Erwin Olaf

Fotograaf Erwin Olaf krijgt de Johannes Vermeer Prijs vanwege ‘zijn omvangrijke en unieke werk en zijn vermogen telkens nieuwe wegen in te slaan’. Zijn oeuvre is inderdaad zeer divers: Olaf maakt gedurfd en provocerend vrij werk én hij doet commerciële opdrachten voor onder meer Levi’s, Microsoft en Nokia.

Vrij en commercieel zijn overigens niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De dromerige foto die Olaf in opdracht van theaterproducent Hummelinck Stuurman maakte voor het affiche van De Meeuw past naadloos in de serie ‘Grief’. En Barbara uit dezelfde reeks lijkt net een zusje van prinses Máxima, zoals Olaf haar onlangs portretteerde ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag.

Het affiche van De Meeuw maakt deel uit van het drieluik Tsjechov3. Volgend seizoen volgt Oom Wanja, het jaar erna De Kersentuin. Olaf maakte de drie fraaie foto’s anderhalf jaar geleden in zijn studio. In twee dagen tijd. Met modellen, niet met acteurs. Ontwerpbureau Van Gog is verantwoordelijk voor het logo en de affiches.