jpekker

Gezien – De sterrennacht van Vincent van Gogh

Vanavond begint de 64e editie van het prestigieuze filmfestival van Cannes met de nieuwste Woody Allen: Midnight in Paris. Het is een romantische komedie, gesitueerd in Parijs. Owen Wilson speelt een Woody Allen-achtige romanticus die met behulp van een oude Peugeot in het Parijs van de jaren ’20 van de vorige eeuw terechtkomt. Daar ontmoet hij een karrenvracht aan wereldvermaarde kunstenaars, waaronder de schilders Salvador Dali en Pablo Picasso.

Op het filmaffiche wandelt Wilson doodgemoederd langs de Seine. De onstuimige lucht boven zijn hoofd is afkomstig van het schilderij De Sterrennacht van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Die komt dan weer niet in de film voor, hoewel Allen daar wel op zinspeelde in een artikel in de New York Times. Van Gogh schilderde De Sterrennacht overigens niet in Parijs, maar toen hij in het ziekenhuis verbleef van Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy-de-Provence, juni 1889.

Het wereldvermaarde olieverfschilderij (73 bij 92 cm), dat zich bevindt in de collectie van het Museum of Modern Art in New York, stond al op tientallen posters en catalogi van musea over de hele wereld. Er is een skin voor de iPhone met het nachtelijke tafereel vol gele, draaikolkachtige sterren; er zijn stola’s, jurkjes en shawls. De bekende Nederlandse ontwerpster Irma Boom ontwierp voor het Amsterdamse Van Gogh Museum een gestreept behangetje in diverse tinten geel en blauw, geïnspireerd De sterrennacht. 89,95 euro per rol.

De schilder is al meer dan 70 jaar dood; hij is aan de goden overgeleverd. Ook de zanger Don McLean vergreep zich aan Van Goghs meesterwerk: De Sterrennacht vormde de inspiratie voor zijn liedje Vincent, zoals valt op te maken uit de eerste woorden: ‘Starry, Starry Night’…

NB: Er is nu ook een ‘haute couture’ Barbie-jurk in Van Gogh-motief…