jpekker

Gezien – De Parade

Een paar weken nadat directeur Terts Brinkhoff vormgever Marten Jongema de opdracht had gegeven het affiche voor de eerste Boulevard of Broken Dreams te ontwerpen, belde hij hem om te vragen hoe ver hij was. “Het is wel goed”, antwoordde Jongema. “Wat bedoel je?” riposteerde Brinkhoff, een tikje in paniek. “Wanneer kan ik wat zien?” “Hij is al gedrukt”, zei Jongema.

Toen brak de paniek pas echt goed uit bij Brinkhoff. Maar even een pdfje mailen kon destijds nog niet – het was 1984 – dus Jongema beloofde een paar posters opsturen. Toen Brinkhoff een paar dagen later dan eindelijk een koker met de post ontving, schrok hij opnieuw. Hij snapte niets van het ontwerp. Alle anderen op kantoor waren wildenthousiast, maar hij zag het domweg niet.

Er was echter geen weg terug, de posters waren al gedrukt. Gelukkig maar: toen ze een paar weken later in de stad werden opgehangen, vroegen de cafés om meer. Ze werden van de muren getrokken en ze werden zelfs verkocht. Toen geloofde hij pas dat ze echt goed waren. Jongema bleef posters maken voor de Boulevard of Broken Dreams en later ook voor de Parade. Het affiche voor de editie die vrijdag begint is zijn laatste; Jongema overleed eerder dit jaar.

Ter nagedachtenis is een selectie uit zijn getekende, geschilderde en geknipte, volstrekt eigen theateraffiches te zien op de omheining van het festivalterrein op het Martin Luther Kingpark. De expositie, een samenwerking met het Theater Instituut Nederland, wordt vrijdag geopend door zijn zus Sara Broekhuis en zijn zoon Mees, en loopt tot het einde van de Parade, op 21 augustus.