jpekker

Gezien – de baskist van het NedPhO

Toen het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest in 2004 de baskist in gebruik nam als leidend element in al zijn uitingen, heeft het ook speciaal een enorm echt exemplaar laten maken. Die wordt nog steeds gebruikt – op de Uitmarkt, in filmpjes, en voor een recente concertagenda poseerde de nieuwe chef-dirigent Marc Albrecht naast het gevaarte.

Met de beelden die in de verschillende campagnes in de baskist worden verwerkt, wil het NedPhO een bepaalde sfeer uitdrukken. Omdat we nu eenmaal in een beeldcultuur leven, en om mensen die Mahlers Symfonie nr. 2 niet kennen toch een idee te geven over het concert. De keuze van de beelden is een een-tweetje tussen de afdeling marketing en communicatie, artistiek manager Sven Arne Tepl en de vormgevers van Studio Berry Slok.

Soms belandt een solist, een componist of een instrument op het affiche, meestal wordt ervoor gekozen een bepaald gevoel over te brengen. Omdat Dvorák zich voor zijn 8e symfonie liet inspireren door zijn vaderland Tsjechië, is gekozen voor een bewerkt beeld van Praag. Ook wie er nooit is geweest, herkent de Tsjechische hoofdstad waarschijnlijk direct, door de wereldvermaarde, pittoreske torens en de Moldau.

De rubriek Gezien verschijnt iedere woensdag in het katern PS Kunst van Het Parool.