jpekker

Gezien: Borgman

Het mooiste beeld uit Borgman? Twee lijken die ondersteboven in rap tempo richting de bodem van een meer verdwijnen omdat de hoofden in beton zijn gegoten. De prikkelende scène diende als uitgangspunt voor een geinige pen, die op het festival van Cannes werd uitgedeeld om reclame te maken voor Borgman.

Regisseur-scenarist-schilder Alex van Warmerdam koos echter een ander beeld voor de poster: een portret van hoofdrolspeler Camiel Borgman, zoals gespeeld door de Vlaamse acteur Jan Bijvoet. Het grijsgrauwe hoofd een beetje gekanteld, een forse frons boven de priemende, helblauwe ogen.

Op de allereerste poster, die te zien was in Cannes, stonden verder alleen filmtitel, de namen van Van Warmerdam zelf, van zijn broer Marc, die de film produceerde, en van de hoofdrolspelers Bijvoet, Hadewych Minis en Jeroen Perceval. Omdat Van Warmerdam niet zo handig is op de computer riep hij voor de typografie de hulp in van vormgever Ivo Mulder.

Of die ook meewerkte aan de volgende poster weet ik niet. Daarop was het titelblok sterk verkleind, zodat er ruimte vrij kwam voor het traditionele creditblok en voor een logo van het festival van Cannes. Op een nog wanstaltiger derde variant was het creditblok ingeruild voor een in foeilelijk rood gezette tekst over de unieke voorpremières. Bovenaan de poster stond de datum in een zo mogelijk nog lelijkere rode balk.

Op de vierde poster is het schreeuwerige rood vervangen door het donkerblauw van de filmtitel. Ook op deze poster ontbreekt het traditionele creditblok; daarvoor in de plaats staan een karrenvracht aan logo’s en de sterren van NRC Handelsblad (****), de Volkskrant (*****) en het AD (****). De recensies moesten nog verschijnen toen de posters al in de abri’s hingen…

Dat is gevaarlijk, want soms gaat er weleens iets mis met die sterren, zoals deze week in de filmladder.