jpekker

Gezien – Art Amsterdam

Toen Art Amsterdam nog de KunstRai heette, maakte Anthon Beeke een serie opvallende, spannende posterbeelden: museumdirecteur Rudi Fuchs met een omzwachteld hoofd, vormgever Benno Premsela als boze clown, acteur Dennis Hopper als tribal warrior – dat werk.

De laatste jaren waren de posters niet zo veel soeps, maar voor de aanstaande editie is het wel weer raak: op het affiche voor de beurs voor moderne en hedendaagse kunst prijkt een foto van PVV-leider Geert Wilders, afgebeeld als jonge, coole kunstschilder met opgeschoren nek en zwarte kuif, in een atelier vol verfpotten en kwasten.

De poster – gezet in het lettertype Dicot – is gemaakt door Mart Warmerdam, de opvallende foto is van de hand van beeldend kunstenaar Jasper de Beijer. De Beijer was gevraagd om een ‘actueel, beeldend statement’; hij kwam vrijwel direct uit bij Wilders. De kunsten staan onder druk, financieel en moreel, en Wilders’ PVV werd als voornaamste agitator aangemerkt.

Op basis van talrijke recente foto’s en slechts één enkele, op internet gevonden foto van de jonge Wilders – gemaakt in een kibboets; hij had lange, donkere krullen – ‘assembleerde’ De Beijer zijn gelaagde, veelzeggende portret.

De toch bepaald niet op zijn mondje gevallen politicus had zich op zijn portretrecht kunnen beroepen en een verbod kunnen eisen, maar sinds het posterbeeld een maand geleden openbaar werd, is het oorverdovend stil gebleven. En ook toen de affiches een week geleden werden opgehangen in Amsterdam en omstreken hield de geportretteerde tegen wil en dank zich gedeisd. Helaas, voor Art Amsterdam: geen rumoer, geen relletje. Maar wel een intrigerende poster, die recht doet aan de rijke traditie van het evenement.