jpekker

Gezien: Alex van Warmerdams Schneider vs. Bax-poster

SvB-poster

“We hopen het wat sneller te horen dan de vorige keer” zegt Marc van Warmerdam, de producent van Alex van Warmerdams Schneider vs. Bax. Met ‘het’ bedoelt hij of hun nieuwste film is uitverkoren voor het prestigieuze filmfestival van Cannes (13 t/m 24/5), net zoals Borgman in 2013 – ze hoorden het nieuws destijds pas één dag voor de persconferentie. “Ik denk niet dat het kansloos is. Maar ik weet natuurlijk niet wat de concurrentie is.”

Of de film nu wel of niet voor Cannes wordt geselecteerd, distributeur Cinéart brengt Schneider vs. Bax 28 mei uit in de Nederlandse bioscoop. De poster is net klaar. Hij is, zoals alle posters voor zijn film- en theaterproducties en boekomslagen, gemaakt door Alex van Warmerdam zelf. De reden: “Ik wil niet midden in de nacht wakker worden met de gedachte: dat kut-affiche past helemaal niet bij mij!”

Op de poster staat de schrijver Ramon Bax (gespeeld door Alex van Warmerdam, rokend), die de huurmoordenaar Schneider (Tom Dewispelaere, links met bijl) achter zich aan krijgt, in opdracht van de oude heer Mertens (Gene Bervoets). Het affiche maakt duidelijk dat er ook een vrouw (Maria Kraakman) in het spel is. Verder willen beide Van Warmerdams er nog weinig over kwijt. “Het is weer een typische Alex-film”, aldus Marc. “En het is dus ook weer een typisch Alex-affiche.”

De selectie voor de competitie om de Gouden Palm – het was voor het eerst in 38 jaar dat een Nederlandse film die eer te beurt viel – zorgde ervoor dat Borgman werd gedistribueerd in Frankrijk, Denemarken, Rusland, Tsjechië, Hongarije, Polen, Finland, Zweden en de USA. In geen van die landen werd het originele, voor de Cinema.nl Afficheprijs genomineerde artwork van Van Warmerdam gebruikt.

“De film nodigde blijkbaar uit tot grote creativiteit”, aldus Marc van Warmerdam. “In ieder land werd Borgman weer anders geïnterpreteerd en anders in de markt gezet. Dat is niet erg. Maar voor Nederland denken wij zelf het beste te weten wat de beste aanpak is.”