jpekker

Gezien – wildgesmurfte smurfen

Om ervoor te zorgen dat het niemand kan ontgaan dat er vanaf volgende week een Smurfenfilm in de bioscopen draait, liet filmstudio Sony Pictures vorige maand het Spaanse dorp Juzcar blauw schilderen. Er werden twaalf inwoners voor ingeschakeld, en het kostte ruim 4000 liter verf om het gat in Andalusië van onder tot boven van een blauwe laag te voorzien – huizen, bedrijven, de kerk en zelfs het kerkhof moest eraan geloven.

Volgens de geoliede publiciteitsmachine zijn de bewoners (223 aldus Wikipedia) zo in hun sas met de actie – én de te verwachten toeristenstroom – dat ze hun dorp smurfenblauw willen laten. Burgemeester David Fernandez Tirado wordt inmiddels Grote Smurf genoemd.

De Nederlandse promotieactie is minder spectaculair, maar op een bepaalde manier ook opzienbarend: met een lowbudget guerrillacampagne wordt geprobeerd ‘awareness’ te creëren voor de miljoenenproductie naar de stripboeken van de Belg Peyo.

Op tal van wildplakplaatsen zijn drie verschillende, goedkoop ogende posters opgehangen: ‘Opgelet – Overstekende smurfen’, ‘Omleiding – Smurf hier heen’ en ‘Smurf Waarschuwing – Bij verdachte Smurf activiteit ga naar www.desmurfen-film.nl’ (notabene: s(m)urf’ in plaats van ‘ga’ was consequenter geweest).

Om maar geen enkel risico te nemen hangt vanaf deze week overigens ook de officiële poster in de megaplexen. Daarop zijn niet alleen de zwarte contouren te zien, maar zijn de smurfen gewoon blauw. En 3D, net als de film.

De Smurfen 3D draait vanaf 3 augustus in de Nederlandse bioscopen.