jpekker

Gezien – Matter of Monument

Veel communicatie-experts en marketingdeskundigen zijn de mening toegedaan dat een poster in een fractie van een seconde duidelijk moet maken waar-ie voor staat. Vormgever Michiel Schuurman denkt daat duidelijk anders over. Hij maakte vier schitterende posters voor… ja, waarvoor eigenlijk?

De url bovenaan de posters – matterofmonument.nl; eigenlijk het enige wat zonder al te veel problemen leesbaar is – biedt uitkomst. De vier affiches, te zien op driehoeksborden op 35 locaties in ad random gekozen combinaties, blijken onderdeel van Matter of Monument, een multidisciplinaire-tentoonstelling-van-hedendaagse-kunst-annex-manifestatie over de vraag “hoe materieel en immaterieel erfgoed van de grachtengordel zich verhouden tot het versterken en animeren van stedelijke waarden. Dit doet Matter of Monument aan de hand van het pand van Castrum Peregrini en in de context van de UNESCO werelderfgoed discussie”.

Kort en goed: in augustus 2010 is de grachtengordel benoemd tot werelderfgoed. Op de posters staan vier quotes die het kritisch debat moeten aanzwengelen over de stad als monument (Is dat goed of is dat slecht? Komen er dan meer toeristen of neemt de vertrutting nog verder toe?). “Laten we de grachtengordel nabouwen in een polder bij Almere en daar al die feestjes houden”, stelt cabaretier Youp van ’t Hek. “Amsterdam is een werelddorp”, beweert wethouder Carolien Gehrels.

Natuurlijk heeft Schuurman zich de vraag gesteld of het belangrijk is dat hij die meningen zo helder mogelijk communiceert. Uiteindelijk vond hij het belangrijker om te laten zien dat het maar meningen zijn. Hij koos daarom voor een vormgeving die het driehoeksbord als het ware tot monument maakt, waarop de meningen als graffiti over elkaar heen zijn geklad (Daarbij komt dat hij het stiekem ook wel leuk vindt om tegen heilige huisjes te schoppen).

Dat over elkaar heen kladden heeft Schuurman zo letterlijk mogelijk genomen. Als je goed kijkt, zie je dat zeefdrukker Kees Maas dekkende lagen over elkaar heen heeft gedrukt. Bij de witte versie is de laag zo dik dat die voelbaar is.

Matter of Monument – Tentoonstelling, salonavonden, rondleidingen. T/m 6 maart in Castrum Peregrini, Herengracht 401, Amsterdam.

(Deze rubriek verschijnt iedere woensdag in PS Kunst in Het Parool)