jpekker

Gezien – Legally Blonde & Petticoat

Kim-Lian van der Meij had al zwart, rood en oranje haar. In de musical Legally Blonde is ze, zoals de titel al impliceert, blond. Legally Blonde is de Nederlandse adaptatie van de gelijknamige, veelgeprezen musical die in New York en in Londen al volle zalen trok. Die musicals waren weer gebaseerd op de succesvolle film met Reese Witherspoon uit 2001. En die film is dan weer gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Amanda Brown.

Boekomslag en alle posters – ook die van de vervolgfilms en de rip-off Blonde & Blonder – hebben een aantal in het oog springende gemeenschappelijke kenmerken: blond, roze, hoge hakken, een chihuahua en/of wetboeken.
Van het roze jurkje is op de poster voor de Nederlandse “bling bling” musical overigens nog maar weinig te zien. Er is een foto overheen geplakt van Pearl Jozefzoon. Voor de zekerheid staat haar naam er ook nog bij, in een witte balk die de “love interests” bijna doet verdwijnen.

Op hetzelfde moment wordt ook reclame gemaakt voor een tweede hitmusical: de Joop van den Ende-productie Petticoat. Op de poster staat de (echte) blondine Chantal Janzen, in een rood wit geblokte, dus roze-ogende petticoat.
Op de eerste, zomerse variant stond ze alleen, in een oer-Hollands landschap. Op de nieuwe, wat donkerdere, winterse poster hebben de koe, de dijk en de wuivende bomen om marketingtechnische redenen plaatsgemaakt voor de rest van de cast. Ook het affiche van “de grootste reizende musical van het jaar” is ontsierd door een sticker. “Laatste kans in Carré” staat er vlak boven de witte balk waarin Carré al in chocoladeletters was gedrukt.
Ook een dom blondje moet de weg naar het theater kunnen vinden.

(Deze rubriek verschijnt iedere woensdag in PS Kunst van Het Parool)