jpekker

Gezien – Boekenweek

Sinds jaar en dag worden er posters gedrukt ter ondersteuning van de Best Verzorgde Boeken, de Zilveren en Gouden Griffels en Penselen voor bekroonde kinderboeken, het Boek van de Maand en de Maand van het Spannende Boek. Maar de meest in het oog lopende affiches van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zijn die voor de Kinderboekenweek en de ‘volwassen’ Boekenweek.

De Boekenweekposters werden ontworpen door vooraanstaande grafisch vormgevers, fotografen en illustratoren, onder wie Jan Bons, Eppo Doeve, Otto Treumann en Lucebert. Twee jaar geleden maakte de De Designpolitie een vrolijke campagne rond het Boekenweekthema ‘het dier in de letteren’; vorig jaar ontwierp Parra een fraaie typografische jubileumposter voor de 75e editie van de Boekenweek.

Deze Boekenweek (het levensverhaal staat centraal; het motto luidt ‘CURRICULUM VITAE – Geschreven portretten) zijn er liefst vier posters gedrukt, waarop de hoofden te herkennen zijn van Anne Frank, Louis van Gaal, Vincent van Gogh en Kader Abdolah. Van Nederlands beroemdste dagboekschrijver, een vermaarde brievenschrijver, het onderwerp van een vuistdikke biografie en de auteur van het Boekenweekgeschenk. Vaderlandse geschiedenis, sport, kunst en literatuur. Voor elk wat wils, zo gezegd.

De driedimensionale boeken komen niet zomaar vanzelf uit een 3D-printer, maar zijn ontworpen door kunstenaar Nicolas Galanin. Hoe goed ze het boekenweekthema ook verbeelden, de posters vormen een breuk in een mooie traditie. Het zijn geen ‘kunstenaarsposters’, maar doorsneeposters met een kunstwerk erop.

(De rubriek Gezien verschijnt iedere woensdag in PS Kunst in Het Parool)