jpekker

George Clooney speelt gladde anchor in Money monster: “Het combineren van nieuws en entertainment is een groot probleem”

IMG_9909

“Vraag je nu echt of ik op hem lijk? Ik ben even lang als hij is en ik heb dezelfde kleur haar, maar ik hoop toch dat ik iets meer aandacht besteed aan andere mensen dan Lee Gates”, vertelde George Clooney gistermiddag na de wereldpremière van Monster money op het filmfestival van Cannes. Om er met een grote grijns aan toe te voegen: “Maar je weet nu eenmaal natuurlijk nooit helemaal zeker hoe je op andere mensen overkomt.”

In Jodie Fosters Money monster speelt Clooney de ijdele presentator van een gelijknamige nieuwsshow over de financiële wereld. Het dollarteken op de plek van de s in het logo en ‘Lee Gates Presents’ voor de titel maken haarfijn wat voor show het is: in een razend tempo neemt Gates iedere week de beurskoersen door; een kwinkslag hier, een beleggingsadviesje daar. Het is één grote grap voor de gladde praatjesmakers, die ‘de tovenaar van Wall Street’ als bijnaam heeft en zich zelden aan het script houdt – tot wanhoop van zijn producente Patty Fenn (Julia Roberts).

Dan komt er tijdens de uitzending een als koerier uitgedoste man de studiovloer oplopen. Hij heeft twee bomvesten bij zich; Gates wordt gedwongen de ene aan te trekken, de andere is bestemd voor de ceo van een beleggingsfonds, waarin Kyle Budwell (Jack O’Connell) op advies van Gates de complete erfenis van zijn moeder heeft geïnvesteerd. Het geld, 60.000 dollar, is binnen een paar uur verdampt – iets met algoritmes.

Kyle wil weten wat er met zijn geld is gebeurd, anders dreigt hij het bomvest tot ontploffing te brengen. Maar de ceo is onbereikbaar. En simpele antwoorden zijn er niet: “Als we zouden weten hoe we 800 miljoen dollar hadden verloren, hadden we geen 800 miljoen dollar verloren‘, merkt een van de bazen van de investeringsfirma op.

Eerst wordt nog even gedacht dat de gijzeling bij de show hoort – Gates doet nu eenmaal gekke dingen voor de kijkcijfers – maar al snel dringt de ernst van de situatie tot iedereen door. Foster brengt het vervolg in real time; terwijl sluipschutters hun posities innemen, zoeken de gijzelaar en de gijzelnemer ieder op hun eigen manier naar een uitweg. En probeert de producente alles zo goed mogelijk in beeld te brengen – heel Amerika is aan de buis gekluisterd.

Money monster begint spannend, maar hoe langer de film duurt hoe ongeloofwaardiger-ie wordt. Met name de karakterontwikkeling van Lee Gates, van gevoelloos en gewetenloos naar werkelijk betrokken en geïnvolveerd, is onnavolgbaar. De geluidsband die alle emoties driedubbel onderstreept wordt allengs onverdraaglijker, het einde is sentimenteel en gemakzuchtig.

Dat is jammer, want Money monster heeft het hart wel degelijk op de juiste plek. Maar Clooney acteert echt een stuk minder geïnspireerd dan in Syriana (2005) of Good Night, and good luck (2005). En Roberts – van wie onlangs bekend werd dat ze 3 miljoen dollar verdiende voor vier dagen acteren in Mother’s day – is veel minder op dreef dan in de enigszins vergelijkbare Oscar-winnaar Erin Brockovich (1998).

Op de persconferentie vertelde Clooney – die werd geïntroduceerd als filmster én politiek activist – verder dat hij het een slechte ontwikkeling vindt dat zenders nieuws steeds vaker als entertainment brengen. “Het combineren van nieuws en entertainment is een groot probleem. Nieuws zou mensen moeten informeren, het moet niet primair worden gezien als een manier om geld mee te verdienen.

Clooney wijt dat de opkomst van Trump aan het feit dat veel nieuwsprogramma’s meer waarde hechten aan de kijkcijfers dan aan de feiten. “In nieuwsprogramma’s worden nooit kritische vragen gesteld aan Trump, omdat zijn aanwezigheid goed is voor hoge kijkcijfers. Met een leeg podium waarop Trump over een uur gaat staan, trek je al veel kijkers. Terwijl je in die tijd ook een gesprek over de vluchtelingenproblematiek kunt voeren. Zouden adverteerders dat nou echt zo erg vinden, als er een blokje serieuze informatie zou worden uitgezonden?”

Op de vraag of Money monster een beeld schetst van een wereld onder president Donald Trump, antwoordde Clooney resoluut: “Er komt helemaal geen president Donald Trump. Dat gaat niet gebeuren. Want ons land wordt niet geregeerd door angst. Wij zijn niet bang voor moslims, immigranten of voor vrouwen. Wij zijn nergens bang voor.